Opnieuw zijn miljoenen Duitsers donderdag het slachtoffer geworden van cybercriminelen. Duitse autoriteiten meldden aan Der Spiegel dat het gaat om 18 miljoen e-mailadressen en wachtwoorden.

Wie er achter de roof zit is nog niet duidelijk. Volgens Der Spiegel wordt er op dit moment al misbruik gemaakt van de data. Met een gekraakt e-mailadres kunnen hackers in veel gevallen meer dan alleen spam versturen. Mensen gebruiken vaak het wachtwoord van hun e-mailadres ook om in te loggen bij webwinkels, hun clouddienst en websites met vertrouwelijke informatie. Soms zijn er zelfs mappen aangemaakt met wachtwoorden en gebruikersnamen van andere online diensten.

De gehackte gegevens zijn volgens justitie in Duitsland afkomstig van verschillende grote internetproviders. Wie er achter deze roof zit is nog niet duidelijk. Volgens Der Spiegel heeft deze diefstal te maken met die in januari dit jaar. Toen werden er combinaties van 16 miljoen e-mailadressen en wachtwoorden gestolen. De Duitse dienst voor internetveiligheid BSI ontdekte toen de diefstal. Wie daar achter zat is ook nog niet duidelijk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl