Ondanks de economische crisis verhuizen Nederlanders weer vaker. Wel vinden veel verhuizingen binnen dezelfde gemeente plaats.

In 2013 veranderden bijna 1,5 miljoen mensen van woning in 2013, terwijl dat er in 2012 nog 7000 minder waren. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel de huizenmarkt dus weer in beweging lijkt, is het aantal verhuizingen nog niet op het niveau van voor de crisis begon in 2008. Toen verhuisden ruim 1,63 miljoen mensen.

Verhuizen binnen gemeente

Mensen verhuizen vooral binnen de gemeenten waar ze al wonen. Ruim 872.000 mensen bleven in dezelfde plaats wonen. Bijna 614.000 mensen gingen de gemeentegrenzen over.

Opvallend is dat vooral alleenstaanden en stellen die niet getrouwd zijn vaker een andere woning zoeken. Getrouwde stellen blijven daarentegen vaker zitten waar ze al wonen.

Volgens Jan Latten, hoogleraar Demografie aan de Universiteit van Amsterdam, komt dit waarschijnlijk doordat getrouwde stellen al een koophuis hebben dat ze minder makkelijk kunnen verkopen. ,,Zij bewegen daardoor minder op de huizenmarkt. Ik vermoed dat de mensen die wel verhuizen vooral jongeren zijn die serieus willen starten op de woningmarkt.”

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl