Badkamerbedrijf Villeroy & Boch houdt zich op de vlakt over de betrokkenheid bij een kartelzaak van Bernard Wientjes, voormalig bestuurder en de huidige voorzitter van werkgevesclub VNO-NCW.

De Duitse sanitairproducent Villeroy & Boch (V&B) houdt zijn voormalige bestuurder Bernard Wientjes vooralsnog niet verantwoordelijk voor deelname aan het badkamerkartel waar het bedrijf in 2010 voor is beboet. Dat bleek woensdag uit een verklaring van het bedrijf, waarin verder niet wordt ingegaan op de rol van de huidige voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW bij de verboden prijsafspraken.

Villeroy & Boch kreeg in 2010 een boete van 72 miljoen euro voor verboden prijsafspraken met concurrenten. Het Financieele Dagblad berichtte afgelopen zaterdag dat het Duitse bedrijf in een zaak bij het Europese Hof zou hebben geprobeerd de verantwoordelijkheid hiervoor bij Wientjes te leggen.

‘Geen onderzoek naar Wientjes’

De werkgeversvoorman werkte tot 2005 bij Villeroy & Boch en zou via zijn in de jaren 1990 door V&B overgenomen bedrijf Ucosan bij de prijsafspraken betrokken zijn geweest.

Villeroy & Boch wees er woensdag op dat onderzoeken van de Europese Commissie zich in het algemeen niet richten op individuen, maar alleen op ondernemingen. Er is daarom ook in de ‘badkamerzaak’ geen onderzoek geweest naar Wientjes, aldus het bedrijf.

V&B liet verder weten zelf vooralsnog geen beschuldigingen te hebben geuit tegen bestuurders of managers, dus ook niet tegen Wientjes, aangezien de uitspraak van het Europese Hof nog niet rechtsgeldig is. Het beroep van V&B loopt nog en een definitieve uitspraak wordt niet voor eind 2015 verwacht.

Wientjes benadrukte zaterdag in een schriftelijke reactie tegenover het FD hij dat hij nooit aansprakelijk is gesteld of beboet. Hij zegt in zijn periode bij Villeroy & Boch ook nooit geweten te hebben van de genoemde activiteiten. Hij vernam pas van de zaak toen de Europese Commissie een onderzoek instelde. Wientjes zegt nadien nooit gehoord te zijn en niet betrokken te zijn bij het juridisch proces.

Lees ook op Business Insider

Bron: ANP/Z24

Lees ook

WC-kartel Villeroy & Boch: Wientjes wist van niks

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl