Vertrekkend VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zegt niet betrokken geweest te zijn bij kartelvorming door zijn voormalige werkgever Villeroy & Boch.

Dat laat hij weten in reactie op een arrest van het Europese Hof van Justitie van september vorig jaar, waarover Het Financieele Dagblad zaterdag berichtte.

Volgens de krant kreeg de Duitse sanitairfabrikant Villeroy & Boch, waar Wientjes tot 2005 werkte, in 2010 een miljoenenboete voor jarenlange deelname aan verboden prijsafspraken. Het kartel zou actief zijn geweest tussen 1992 en 2004. Ook Wientjes eigen bedrijf Ucosan, dat in de jaren 90 is overgenomen door Villeroy & Boch, wordt in het arrest genoemd.

Wientjes benadrukt in een schriftelijke reactie hij dat hij nooit aansprakelijk is gesteld of beboet. Hij zegt in zijn periode bij Villeroy & Boch ook nooit geweten te hebben van de genoemde activiteiten. Hij vernam pas van de zaak toen de Europese Commissie een onderzoek instelde. Wientjes zegt nadien nooit gehoord te zijn en niet betrokken te zijn bij het juridisch proces.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl