Je inzetten voor de (lokale) politiek moet je natuurlijk doen uit overtuiging en niet voor het geld. Maar wat verdienen volksvertegenwoordigers voor hun werk in de gemeenteraad?

Wat gemeenteraadsleden opstrijken voor hun werk, loopt per gemeente sterk uiteen. Vooral in kleine gemeenten schuift een bijbaan in de gemeenteraad niet veel.

Dit heeft natuurlijk in de eerste plaats te maken met het feit dat ook de hoeveelheid tijd die je kwijt bent voor de gemeenteraad sterk uiteen loopt.

Tijdsbesteding

Gemiddeld zijn raadsleden circa 14 uur per week in de weer voor de gemeenteraad. Maar, in kleine gemeenten met minder dan 14.000 inwoners, zijn de lokale politici maar iets meer dan 11 uur per week in touw voor de raad.

In grote gemeenten met meer dan 150.000 inwoners kost het raadswerk weer een stuk meer tijd: 21,5 uur per week, volgens onderzoek van bestuurskundig adviesbureau Daadkracht. Die tijd wordt voornamelijk gevuld met het lezen van stukken en vergaderen.

Uurtarief

Maar zelfs als je corrigeert voor het verschil in de hoeveelheid werk die gemeenteraadsleden doen voor hun raad, verschilt de beloning. In financieel opzicht ben je het beste af als raadslid van een gemeente met 250.000 tot 375.000 inwoners. Per uur verdien je dan bijna 28 euro. In een kleine gemeente met een inwonertal tot 6.000 inwoners ben je als raadslid financieel gezien het slechtste af. De vergoeding bedraagt dan een schamele 4,40 euro per uur.

Hierbij moet wel worden aangetekend, dat er nog een aantal toeslagen zijn waar raadsleden aanspraak op kunnen maken. Ben je bijvoorbeeld fractievoorzitter in de gemeenteraad, dan krijg je meer dan als een 'gewoon' raadslid.

Hoe groter de gemeente, hoe hoger de vergoeding

Het verschil in uurtarief laat zich verklaren door het feit dat de vergoeding voor het werk als gemeenteraadslid afhankelijk is van het inwonertal van de gemeente. Hoe meer inwoners in de gemeente, hoe zwaarder het werk, en hoe hoger de beloning is de gedachte.

In de praktijk blijkt de toename in tijd die raadsleden nodig hebben voor hun werk, niet even hard op te lopen als de vergoeding. Die stijgt over het algemeen sneller dan het aantal uren.

Provincie

Word je als lid van de Provinciale State verkozen, dan schiet je daar financieel gemiddeld iets meer mee op. Ongeacht de provincie ontvangen statenleden een vergoeding van 12.694 euro per jaar. Naar schatting ben je daar ongeveer 20 uur per week voor in de weer.

Landelijke politiek schuift meer

In de landelijke politiek ben je financieel beter af. Tweede Kamerleden ontvangen een jaarlijkse vergoeding van bijna 95.000 euro (exclusief eindejaarstoeslag van 8 procent).

Bovendien kunnen Tweede Kamerleden aanspraak maken op allerlei extra vergoedingen die beschreven staan op de website van de Tweede Kamer. Maar in tegenstelling tot gemeenteraadslid, is Tweede Kamerlid natuurlijk een volledige baan.