Verkopers op Marktplaats met een uitkering moeten uitkijken voor gemeenten en sociale diensten. De advertentiesite geeft gemiddeld twintig keer per maand informatie over verkopers. Sommige uitkeringen zijn stopgezet vanwege ‘onschuldige Marktplaatstransacties’.

Dat meldt het tv-programma De Monitor van KRO-NCRV dat hieraan zondagavond aandacht besteedt. Zo verdiende de verkoopster van enkele jonge raskatjes via Marktplaats 850 euro. Voor haar is het een hobby, maar de sociale dienst beschouwt het als handel. Omdat ze de inkomsten niet had doorgegeven, zou haar dat wegens uitkeringsfraude 80.000 euro kunnen gaan kosten.

Aantal informatieverzoeken stijgt

Marktplaats willigt de verzoeken van de gemeenten en sociale dienst alleen in als ze dat wettelijk verplicht is. Het gaat dan alleen om de advertentiegeschiedenis van een verkoper en niet om gegevens over of iets ook echt verkocht is, bevestigde een woordvoerder van de site. Twee jaar geleden gebeurde dat nog gemiddeld vijftien keer per maand.

Dat het aantal aanvragen licht stijgt, komt doordat ambtenaren merken dat de mogelijkheid bestaat, aldus de woordvoerder. Marktplaats heeft op maandbasis miljoenen verkopers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl