Op het gokplatform Long Bets kunnen gebruikers allerlei weddenschappen afsluiten, waarvan sommige een behoorlijk langdurig karakter hebben. Iedereen kan geld zetten op de antwoorden die worden gegeven op kleine en grote vragen. Dat geldt ook voor de bedachtzame topbelegger Warren Buffett.

Eind 2017 won Buffett een weddenschap die hij bijna tien jaar eerder afsloot. In 2008 stelde de ‘ultieme meesterbelegger’ dat de brede S&P 500-index voor aandelen “een bepaalde portfolio van hedgefondsen zou overtreffen, als de prestaties gemeten zouden worden op nettobasis na aftrek van commissies, kosten en uitgaven”.

Anders gezegd: Buffett stelde dat actieve beleggingsfondsen, die claimen met veelvuldig handelen een betere prestatie te halen dan het marktgemiddelde van de beurs, de markt over een periode van tien jaar niet zouden verslaan. Volgens investeringsmaatschappij Protégé Partners zou dat juist wel het geval zijn.

Opeens kent Gen Z TikTok Warren Buffett

Zowel Protégé als Buffett spraken een bedrag van 320.000 dollar af voor de weddenschap, volgens een bericht van Long Now. Buffett belegde het geld in een Vanguard indexfonds en Protégé koos vijf hedgefondsen om het bedrag in te beleggen De precieze afspraken die de twee partijen maakten zijn vertrouwelijk.

Maar de uitkomst is bekend: Buffett kreeg gelijk en won 2,2 miljoen dollar met de weddenschap. Dat gaf hij weg aan een goed doel.

Hoewel Long Bets dus al twee decennia bestaat, en gebruikers al jaren weddenschappen afsluiten over maatschappelijke, wetenschappelijke en financiële kwesties, is het platform pas recentelijk ontdekt door Gen Z. En dan vooral door jongere generaties die actief zijn op TikTok.

Buffett was challenged by Protege Partners, LLC at over $2 million stakes. Buffett won in 2017.
Buffett was challenged by Protege Partners, LLC at over $2 million stakes. Buffett won in 2017.
Long Bets

De klok van Jeff Bezos

De aandacht onder jonge TikTokkers voor Long Bets ontstond toen een video viraal ging van een klok. En niet zomaar een uurwerk. Deze gigantische klok moet tienduizend jaar lang de tijd aangeven, en wordt gebouwd op opdracht van techmiljardair en Amazon-oprichter Jeff Bezos en de Long Now Foundation.

Waar gebruikers vooral op aansloegen in de comments op TikTok was het bestaan van Long Bets. "Ik wil meer weten over die lange weddenschappen", reageerde een TikTok-gebruiker. Honderden anderen wilden dat ook.

Toen de maker van de oorspronkelijke virale video over de klok een nieuwe post plaatste, waren de reacties meer gemengd. "Hier moeten ze een film over maken", schreef een gebruiker. Een ander: "Dit ziet er uit als geld witwassen of belastingontduiking".Sceptisch of enthousiast, uit de reacties van de TikTokkers bleek vooral een wens om meer te weten te komen over Long Bets. "Dit is fascinerend. Wat winnen mensen als ze gelijk krijgen?"

Buffett gaf winst uit weddenschap aan goed doel

Buffett gaf de 2,2 miljoen dollar die hij won met de weddenschap weg aan Girls Inc. in zijn thuisstad Omaha. Deze organisatie helpt sinds 1975 kansarme jonge vrouwen in de staat Nebraska. Andere participanten op Long Bets kiezen ook een goed doel uit om hun prijsgeld te doneren.

De minimumduur van een weddenschap is twee jaar, maar er is geen maximumduur op Long Bets. Dus wie op het platform rondkijkt, ziet weddenschappen die pas over honderden jaren beslist worden.

This prediction remains unchallenged, and we won't know if it's correct for nearly 1,000 years.
This prediction remains unchallenged, and we won't know if it's correct for nearly 1,000 years.
Long Bets

Om een weddenschap te plaatsen op Long Bets moet je met een beredenering komen en 50 dollar betalen. Als iemand je uitdaagt, dan moeten beide partijen volgens de spelregels hun inleg verhogen vanaf een minimumbedrag van 200 dollar.

Long Bets ook een kindje van Jeff Bezos

Long Bets werd bijna twintig jaar geleden opgericht met hulp van twee giften van miljardair Jeff Bezos. Het platform maakt onderdeel uit van de Amerikaanse Long Now Foundation – een non-profitorganisate die sinds 1996 het "langetermijndenken stimuleert". Bezos is een van de meest bekende leden van deze non-gouvernementele organisatie.

The Long Now Foundation zorgt ervoor dat de opbrengsten uit de weddenschappen terechtkomen bij liefdadigheidsorganisaties. Volgens mede-oprichter Kevin Kelley vormde een voorspelling over het lot van de wereld in het jaar 2020 de inspiratie voor Long Bets.

Lees ook: De cryptowinter is nog niet voorbij, denkt de CEO van vermogensbeheerder Icoinic uit Amsterdam – maar dat betekent niet dat je geen positief rendement kunt halen