De aandelenmarkt heeft het sinds enkele weken zwaar. Maar als belegger moet je juist nu het hoofd koel houden.

In de Verenigde Staten heeft de toonaangevende Dow Jones-index in drie maanden tijd bijna 15 procent ingeleverd; en in Amsterdam staat de AEX-index over dezelfde periode op een vergelijkbaar verlies.

Bij deze beursmalaise is het belangrijk om een oud advies van superbelegger Warren Buffett in het achterhoofd te houden: wees beducht als anderen hebberig zijn en vice versa.

Afgelopen jaar kwam miljardair Buffett in de brief voor aandeelhouders van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway nog eens terug op dit advies.

Buffett schreef dat tijden van beurspaniek bij uitstek geschikt zijn om uit te kijken naar koopjes, ofwel aandelen van degelijke bedrijven die te veel zijn afgeprijsd.

Daarnaast stelde Buffett dat het dom is om een beleggingsportefeuille die gevuld is met solide bedrijven, in tijden van marktpaniek van de hand te doen. Op de lange termijn genereren deze aandelen immers wel degelijk waarde. Wachten tot de storm overwaait is het devies.

Buffett wees er ook op dat economische crises niet goed te voorspellen zijn, maar dat ze wel periodiek voorkomen. Zolang je het geld van je aandelenportefeuille niet direct nodig hebt, is niets doen bij een beurscrash veruit de verstandigste optie.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Dit heeft de fiscus per 1 januari 2019 voor je in petto met de inkomstenbelasting en de btw – en zo raakt dat je koopkracht