Kort na de openingsbel stond de toonaangevende Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger.

De aandelenbeurzen in New York zijn de handelsdag dinsdag geopend met bescheiden winsten. Daarmee wordt een vervolg gegeven aan de opmars een dag eerder. Het optimisme over een Griekse schuldendeal werkt nog steeds door. Daarnaast verwerken beleggers een reeks macro-economische cijfers.

Kort na de openingsbel stond de toonaangevende Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 18.157 punten. De bredere S&P 500 kreeg er ook 0,2 procent bij, tot 2126 punten en technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent, tot 5159 punten.

Lage rente blijft nog even

De extreem lage rente in Europa en andere delen van de wereld houdt waarschijnlijk nog geruime tijd aan. Dat komt niet doordat centrale banken de rente kunstmatig laag houden, maar doordat de economische groei relatief laag blijft. Dat voorspelde vermogensbeheerder Pimco dinsdag.

Het gaat weer beter met de grote economieën in de wereld, maar de groei blijft naar verwachting onder het niveau van voor de financiële crisis. Pimco’s topeconoom Joachim Fels denkt dat mensen komende drie tot vijf jaar meer sparen, terwijl overheden en bedrijven terughoudender zijn met het doen van investeringen.

Mensen houden bijvoorbeeld meer geld achter de hand voor wanneer ze met pensioen gaan, legde hij dinsdag uit op een persbijeenkomst aan de Amsterdam Zuidas. Dat er relatief minder investeringen worden gedaan hangt volgens de vroegere hoofdeconoom van zakenbank Morgan Stanley samen met het grotere belang van diensten in de economie. Die zijn veel minder kapitaalintensief dan bijvoorbeeld zware industrie.

De aanhoudend lage rente in combinatie met de lage inflatie brengt risico’s met zich mee, aldus Fels. Het maakt het voor centrale banken bijvoorbeeld lastig om in te grijpen als we plots in een nieuwe recessie verzeild raken. Het depositorentetarief van de ECB is nu al licht negatief. Veel verder verlagen van de rente is volgens de expert niet mogelijk.

In Amerika loopt de centrale bank vooruit op die in Europa. De Amerikaanse Fed zal naar verwachting in september dit jaar weer beginnen aan een serie renteverhogingen. Maar dat proces zal zeer geleidelijk gaan en enkele jaren in beslag nemen.

Blackberry verliest op beurs

Het aandeel van smartphonefabrikant BlackBerry verloor 1,6 procent. Het bedrijf kwam voorbeurs met goede cijfers over de verkoop van software, maar wist consumenten amper te interesseren voor zijn mobieltjes.

Het Canadese bedrijf boekte in het eind mei afgesloten eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 658 miljoen dollar, tegen 966 miljoen dollar een jaar eerder. BlackBerry, dat de afgelopen jaren de slag op de smartphonemarkt verloor van Apple en Samsung, richt zich tegenwoordig vooral op de verkoop van software. De opbrengsten daarvan verdubbelden ruimschoots, tot 137 miljoen dollar.

BlackBerry boekte afgelopen kwartaal een nettowinst van 68 miljoen dollar. Die plus ontstond naar eigen zeggen vooral door boekhoudkundige aanpassingen. Zonder dat effect resteerde een verlies van 28 miljoen dollar.

Topman John Chen benadrukte in een toelichting de ,,sterke prestaties'' van de software- en technologiepoot van zijn bedrijf. ,,Dat is de sleutel voor de toekomstige groei van BlackBerry'', zei hij. De groei op dat vlak overtrof ruimschoots de verwachtingen van analisten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl