‘Black Monday’ was trending op Twitter, en zelfs het Chinese staatspersbureau gebruikte de term. Maandag sloten Europese beurzen zwaar in de min, nadat de Chinese beurs een duikvlucht maakte. Wall Street maakte iets van de verliezen goed, maar sloot toch nog zwaar in de min.

De Dow Jones sloot 3.56 procent lager. De de Nasdaq en de S&P 500 doken in het rood, met 3,8 en 3,9 procent. Na een duikvlucht meteen na de opening vond Wall Street al snel weer de weg omhoog. Apple stond maandag een tijdje op 13 procent verlies, maar stond aan het slot op 2,4 procent verlies.

Boosdoener was de Chinese aandelenmarkt. De beurs van Shanghai maakte een smak van 8,5 procent, de slechtste dag sinds februari 2007.

Terug naar 2008

Voor de Europese markten was het de slechtste dag sinds 2008. De FTSE Eurofirst 300 verloor 450 miljard euro aan waarde, waarmee de totale verliezen van deze maand op 1 biljoen euro komen. Sinds de Chinese regering twee weken geleden onverwachts de yuan devalueerde, hebben de wereldbeurzen meer dan 5 biljoen dollar aan waarde verloren. De zorgen over China zijn groot. De autoriteiten in Peking lijken de aandelenmarkten te laten voor wat ze zijn, en zich te concentreren op het stutten van de yuan.

“De Chinezen hebben de voorwaarden voor de reserves die banken moeten aanhouden niet versoepeld en ze hebben ervan afgezien om de yuan te ondersteunen”, zegt Ankur Patel, hoofd beleggingen bij R-Squared Macro Management tegen Bloomberg. “Dat is een teken voor beleggers wereldwijd dat hun ruimte minder wordt om de markt te ondersteunen.”

Het ligt aan de Fed

Maar marktanalist Jim Grant legt de schuld juist bij het verruimingsbeleid van centrale banken zoals de Fed. Door meer geld te drukken en de rente laag te houden wilde de Fed de vraag stimuleren, maar daardoor begonnen bedrijven te veel te lenen, zegt Grant op CNBC. Zo konden ze het ongezond lang uitzingen.

"In het kapitalisme is het de bedoeling om te mislukken.", aldus Grant. "Vergelijk het met de bosbodem. Daar leeft het, ontspruit het, sterft het. Zonder dat proces zit je met een stel dode varens. Wat er nu in Amerika gebeurt lijkt me een duidelijke aanwijzing voor vervarensing."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl