Het kost Senegal een fortuin, maar het moet ook veel opleveren: de futuristische stad Diamniadio.

Met het project voegt Senegal zich bij landen die toekomstbestendige wijken bouwen voor kapitaalkrachtige inwoners.

De leiders van Senegal dromen al decennia van een nieuw stedelijk centrum buiten de heksenketel van de hoofdstad Dakar. Het schiereiland waarop deze stad ligt, herbergt meer dan 3 miljoen mensen en elke dag komen anderen naar de stad voor hun werk.

De huizenprijzen stijgen daardoor hard, terwijl werkloosheid voor de Senegalese economie een wijdverbreid probleem is. De inwoners zuchten dagelijks onder verstopte wegen, overvol openbaar vervoer en vele werkzoekenden die rondhangen op straat.

Maar er gloort hoop. Ter waarde van 2 miljard dollar (1,72 miljard euro). Die hoop luistert naar de naam Diamniadio, een stad die niet ver ten zuiden van Dakar ligt. Tegen 2035 moeten daar 350.000 mensen kunnen wonen. De progressie zou nu al op 80 procent liggen, aldus de verantwoordelijke minister.

De ruim 1600 hectares moeten straks een bedrijventerrein, entertainmentcomplexen en een universiteit voor 30.000 studenten bieden. Voor de werkgelegenheid zullen een paar ministeries verhuizen naar de nieuwe stad. De toekomstige bewoners zullen kunnen kiezen uit een mix van appartementen in verschillende prijsklassen.

President van Senegal Macky Sall wil de economie van het land verder opstuwen. Die groeit al bijzonder hard met zo’n 6 procent per jaar, maar de staatsschuld is ook fors gestegen naar 61 procent van het bbp.

Lees ook op Business Insider

Maar critici vragen zich af of Senegal zich het project wel kan veroorloven en zijn bang dat de schuldenberg daardoor alleen maar verder zal toenemen. Ook twijfelen deskundigen of de gemiddelde Senegalees de stad wel zal kunnen betalen.

Hoe dan ook: de plannen voor de stad zien er werkelijk adembenemend uit. Een van de hoofdprojecten is de Diamniadio Lake City (DLC). Bekijk de ontwerpen hieronder:


Het ontwerp voor DLC is gebaseerd op de omringende natuur met onder meer meanderende rivieren.

Foto: Hussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

De scherpe lijnen en rondingen lijken op de patronen die algen maken in een nabijgelegen meer.


De beroemde baobab-bomen van Senegal zien we ook terug.

Foto: Hussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

De baobab kan 2.500 jaar oud worden, maar ook deze bomen zijn in toenemende mate slachtoffer geworden van klimaatverandering. DLC moet de oorzaken daarvan aanpakken met behulp van onder meer grasdaken en duurzame energiebronnen.


Voetgangers krijgen de prioriteit in Diamniadio, dat ook rolstoelvriendelijk zal zijn

Foto: Hussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

In het entertainmentdistrict komt een winkelcentrum, de nationale bibliotheek en hoogwaardige appartementen.

Foto: Hussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

Plus een vijfsterrenhotel.

Foto: Hussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

Hier vind je ook de ‘fashion walk’ met kledingwinkels.

Foto: Hussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

’s Nachts lijkt het net alsof je in Wakanda rondloopt!

Foto: sourceHussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

Wakanda is het land uit de recente superheldenfilm Black Panther.