Uit recent onderzoek van het KvK-Ondernemerspanel over Vernieuwing en Internationalisering blijkt, dat zzp’ers verwachten dat de digitalisering van producten en processen hun bedrijf de komende jaren nog meer gaat raken. Het is slim om nu al op deze verwachting in te spelen en uw onderneming toekomstproof te maken. Een toekomstbestendige boekhouding zzp? Zet uw boekhouding in de cloud.

Boekhouding zzp

De zzp boekhouding kan tegenwoordig volledig digitaal met online boekhouden. Dit levert zzp’ers vaak een enorme tijd- en kostenbesparing op. Bij online boekhouden worden alle documenten, van bonnetje tot aan de belastingaangifte, op één centrale plek veilig in de cloud opgeslagen.

Dit betekent dat u nooit meer iets kwijt bent en afscheid kunt nemen van dikke ordners en archiefruimte. U kunt altijd en overal bij uw administratie en belangrijke documenten. Bovendien bent u gegarandeerd van een back-up van uw complete zzp boekhouding.

Online boekhouden en factureren

Bovendien wordt het facturatieproces met online boekhouden sterk vereenvoudigd. Een factuurprogramma is vaak in de online boekhoudoplossing inbegrepen. Digitaal facturen maken en versturen gaat snel. Het is niet meer nodig om facturen te printen, in een envelop te doen en op de post te doen.

Een digitale factuur is met een druk op de knop naar de klant verstuurd. U heeft een actueel overzicht van openstaande facturen, waardoor u precies weet wie en wanneer u herinneringsfacturen moet versturen.

Wat is een online boekhouder?

Bij online boekhouden is in sommige gevallen nog wel een traditionele boekhouder in beeld. Alleen werkt deze als online boekhouder volledig in de cloud. De boekhouding wordt dus volledig online verzorgd en vaak ook een stuk sneller dan men van een traditionele boekhouder gewend is.

Een zelfstandig ondernemer beschikt hierdoor altijd en overal over actuele financiële cijfers en hoeft zelf geen inkoopfacturen te boeken of te coderen. De online boekhouder neemt dit volledig uit handen. Dit geldt vaak ook voor de belastingaangifte.

Lees ook op Business Insider

Wat doet de zzp’er dan nog wel zelf? Een foto maken van een bonnetje of inkoopfactuur en deze uploaden naar de online boekhouding. Voor de rest kunt u zich als zzp’er volledig bezighouden met uw onderneming.

Online boekhouden en internetbankieren

Vaak is het ook mogelijk om internetbankieren met een directe bankkoppeling volledig in de online boekhouding te integreren. Bankafschriften en betalingen worden hierdoor automatisch in de online boekhouding verwerkt.

Dit betekent 24/7 inzicht in openstaande facturen en geboekte uitgaven. Maar vooral ook heel veel gemak. Het is nu niet meer nodig om handmatig bankgegevens in de zzp boekhouding in te voeren.

Iets voor u?

Zoals het onderzoek van het KvK-ondernemerspanel aangeeft is de verwachting dat steeds meer zzp’ers de komende jaren te maken krijgen met digitalisering. Online boekhouden is een mooie oplossing voor zzp’ers, die zich volledig willen richten op hun onderneming en vrijwel geen omkijken willen hebben naar hun boekhouding.

Het geeft zzp’ers de zekerheid dat alles goed is geregeld. Een prettige bijkomstigheid is, dat er al geanticipeerd wordt op de verdergaande digitalisering die de komende jaren wordt verwacht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl