29 zetels verloor de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen. “Dan gaat het natuurlijk door je hoofd [om op te stappen]”, vertelt hij tegen De Telegraaf (€) Maar waarom deed hij dat toch niet?

De verkiezingsuitslag was een enorme dreun, aldus Asscher in het interview. “We zaten met een klein clubje in een apart zaaltje. Er waren natuurlijk wel peilingen geweest waarin we op negen zetels stonden, maar die gingen eerlijk gezegd mijn voorstellingsvermogen te buiten.”

Toen de exitpoll bekend werd – en dus duidelijk werd dat de PvdA heel veel zetels zou verliezen, dacht de PvdA-leider even aan opstappen.”Ik zat geloof ik een beetje stil… Er is op dat moment een foto gemaakt van me waarop ik een beetje naar mijn telefoon zit te staren. Niet dat daar dan iets opstond, maar ja, wat doe je dan…”

Feyenoord

Toch besloot hij niet op te stappen. “Toen ik hier aan begon stonden we er ook al slecht voor”, vertelt hij in het interview. “Toen heb ik me van tevoren ingeprent dat ik zeker niet moet opstappen als ik nog het gevoel heb dat ik nog een bijdrage kan leveren. Dus die gedachte heb ik op de uitslagenavond ook weer snel verworpen.”

Hij vergelijkt de PvdA met Feyenoord: “Een paar jaar geleden verloor Feyenoord met 10-0 van PSV. Het is niet zo dat ze toen zeiden: laten we Feyenoord opheffen of laten we met PSV mee gaan voetballen. We moeten ons herpakken.”