Betalen met je creditcard? In Amerika word je zelden om een pincode gevraagd.

De VS is het enige land waar een magneetstrip en een handtekening volstaan voor de meeste creditcardtransacties. Anders dan in Europa zijn pincodes relatief zeldzaam. De Amerikaanse overheid wil daar graag verandering in brengen, schrijft The Economist.

Vorige week droeg president Obama de federale overheid op om betaalkaarten met chip en pin in te voeren, voor bijvoorbeeld de sociale zekerheid en overheidspensioenen.

Valse kaarten in trek

Want, het hoeft niet te verbazen, er wordt in de VS veel gefraudeerd met betaalkaarten. De markt voor vervalste creditkaarten groeit er nog steeds. In 2012 raakten winkeliers, banken en verstrekkers van betaalkaarten 5,3 miljard dollar kwijt door fraude. Dat was de helft van het wereldwijde totaal.

Waarom loopt Amerika achter? De kosten van het vervangen van kaarten en kaartlezers is één reden. Die allemaal vervangen zou honderden miljoenen dollars kosten. Een andere reden is de wet van de remmende voorsprong. In de jaren negentig werden Amerikaanse creditkaartbedrijven erg goed in het ontdekken van mogelijke fraude op het moment van aankoop. Europa liep achter; destijds de reden om pinsystemen in te voeren.

Winkeliers willen modernisering

Ook is het een kwestie van regelgeving. Europese kaartbedrijven hebben de verplichting om de schade van fraude te vergoeden. Daarom hebben ze er belang bij om fraude te voorkomen. Amerikaanse creditkaartbedrijven mogen de kosten gewoon op de winkeliers, en zelfs op de klant, afwentelen. Dat zet niet aan tot investeren in een veiliger systeem.

Daarom pusht juist de detailhandel in Amerika voor een overstap op kaarten met een chip erin en een pincode. Vier grote winkelketens, waaronder Wal-Mart, zijn al overgestapt. Creditkaartbedrijven zien hun kans schoon: volgende maand moeten winkels met de minst geavanceerde technologie de kosten van frauduleuze transacties op zich nemen. Zo worden winkeliers gedwongen om de overstap naar pin te maken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl