Kale, Spartaanse kantoren mogen populair zijn bij ontwerpers, ze zijn slecht voor je productiviteit. Planten bijvoorbeeld verhogen je productiviteit met 15 procent.

Dat concludeert een groep wetenschappers na een studie waarin anderhalf jaar lang experimenten werden uitgevoerd in echte kantoren. De onderzoekers kwamen van vier universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Australië én Nederland (Groningen).

Ze plaatsten planten in verschillende kantoren waaronder een niet nader genoemd call center in Nederland en meetten vervolgens de effecten. Werknemers in kantoorruimtes met planten scoorden al snel beter op geheugentests en andere onderzoekjes. Ook waren werknemers tevredener over hun werkplek en over de luchtkwaliteit – los van het feit of die daadwerkelijk verbeterde.

Gezellige, warme werkplek

Niet alleen planten kunnen een dergelijk effect hebben, zegt onderzoeker Chris Knight van de universiteit van Exeter tegenover The Guardian. Ook foto’s, veranderingen in licht of zelfs de geur in een kantoor kunnen de productiviteit verhogen.

Als je op kantoor iets hebt waarmee je je psychologisch mee kunt verbinden, word je gelukkiger en stijgt je productiviteit, aldus Knight. “Als je een mier in een kale jampot stopt of een gorilla in een dierentuin in een kale kooi, worden het treurige wezens. Dat is met mensen in kale kantoren niet anders.”

Mede-onderzoeker Marlon Nieuwenhuis van de universiteit van Cardiff zegt  tegenover Science Daily dat een investering in het vergroenen van een kantoor zichzelf terugverdient.- waaronder die van de Groningse wetenschappers na een studie van 18 maanden.