NN Group krijgt een tegenvaller te verwerken in de woekerpolisaffaire. Een nieuwe uitspraak zet de deur open voor meerdere schadeclaims, maar de schade zal echt niet in de miljarden lopen.

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) heeft bepaald dat verzekeraar Nationale-Nederlanden, onderdeel van NN Group, tekort is geschoten in de informatieplicht aan een klant die twintig jaar geleden een beleggingsverzekering afsloot. De uitspraak wordt gezien als een doorbraak voor gedupeerden in de woekerpolisaffaire.

Het gaat bij de woekerpolissen om zogenoemde eerste kosten. Die waren volgens klanten van verzekeraars niet duidelijk opgenomen in de voorwaarden van een beleggingsverzekering. En dat terwijl die kosten er wel voor zorgden dat een flink deel van het rendement opgegeten werd.

Al jaren proberen clubs die namens gedupeerden procederen tegen de verzekeraars om een uitspraak te krijgen waar een grotere groep van kan profiteren. Dat lijkt nu te zijn gelukt. Het Kifid oordeelde dat Nationale-Nederlanden tekort is geschoten in zijn informatieplicht aan de klant. Die kreeg geen info over de eerste kosten en het zogenoemde hefboom- en inteereffect, dat ook ten koste ging van het rendement.

Is dit nu echt een miljardenstrop voor NN Group?

Claimclub Wakkerpolis, die namens de klant de zaak bij het KiFiD won, voorspelt nu hel en verdoemenis voor NN Group. De totale schade zou wel eens op kunnen lopen tot bijna 3 miljard euro, voorspelt Wakkerpolis. Want de gemiddelde vergoeding zal volgens de club 5.500 euro bedragen (er valt nog te bezien hoe het KiFiD daarover denkt) en dat is dan beschikbaar voor ruim een half miljoen gedupeerden. NN zegt tegen het Financieele Dagblad zelf de kosten nog niet goed in te kunnen schatten.

3 miljard euro zou een flink bedrag zijn voor NN Group dat afgelopen jaar 1,2 miljard euro winst boekte. Maar komt het in werkelijkheid ook zover? Waarschijnlijk niet.

Want op papier klopt het wel dat er 500.000 gedupeerden zijn met een woekerpolis, maar het is nonsens om te veronderstellen dat deze mensen ook allemaal een zaak tegen hun verzekeraar gaan voeren. Wakkerpolis vertegenwoordigt momenteel enkele duizenden klanten. Een andere claimclub, Vereniging Woekerpolis.nl, heeft 100.000 leden, maar die procederen ook tegen andere grote verzekeraars als Reaal, Aegon en ASR.

De kans dat elke gedupeerde zich gaat melden voor een schadevergoeding is te verwaarlozen. Veel van hen zijn nu nog niet eens te porren om hun soms nog altijd verlieslijdende product om te zetten naar een alternatief. Zij zullen zich niet allemaal aan gaan sluiten bij een claimclub of zelf een zaak beginnen.

Op de beurs wordt ook vrij lauw gereageerd op het nieuws. NN Group staat rond de klok van 11.30 uur 1,4 procent lager.

Auteur: Leon Brandsema

LEES OOK OP FINANZEN.nl