De dollar heerste de afgelopen twaalf maanden soeverein en won elk kwartaal aan waarde ten opzichte van de euro. Maar mogelijk gloort er hoop voor de euro.

Dat schrijft beleggingsexpert J. Patrick Bradley van vermogensbeheerder Brandywine Global in een analyse op finanzen.nl.

In de eurozone is de economische groei vertraagd en in sommige landen stak het risico op een recessie weer de kop op. Mede hierdoor is de euro in het verdomhoekje terecht gekomen. “Maar dit tegendraadse sentiment zou voor de valuta weleens het begin kunnen zijn van een herstel”, aldus Bradley.

Naast cyclische factoren, zoals groeiherstel in de eurozone en het wegebben van fiscale stimuleringsmaatregelen in de VS, heeft de eurozone ook structurele voordelen. Zo hebben de eurolanden samen een overschot op de lopende rekening. Er wordt meer gespaard dan dat er wordt geïnvesteerd.

Bradley: “De eurozone zou wereldwijd een leverancier van kapitaal moeten worden. Haar activa overtreffen namelijk haar passiva, wat een vraag naar de euro creëert. Daardoor kan deze valuta aantrekkelijk blijven op langere termijn.”

Lees de volledige analyse van Patrick Bradley van Brandywine Global op finanzen.nl.

euro kan herstellen

Lees ook op Business Insider