Burgemeester Boris Johnson van Londen gaat campagne voeren voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Financiële instellingen in de City hebben daar geen baat bij.

De strijd rond het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie belooft een groots politiek spektakel te worden.

Zaterdag kondigde de Britse premier David Cameron aan dat het EU-referendum op 23 juni wordt gehouden en dat hij wil dat de Britten lid blijven van de EU.

Zondag kondigde Boris Johnson, burgemeester van Londen en prominent lid van de Conservatieve Partij aan, het kamp te steunen dat pleit voor een ‘Brexit’.

Britse Pond onder druk

De verrassende zet van Johnson markeert de verdeeldheid binnen Camerons Conservatieve Partij en viel niet goed op valutamarkten.

Maandag verloor het Britse Pond 1,4 procent van zijn waarde tegenover de dollar en 1,2 procent ten opzichte van de euro.

Bankiers in de Londense City waren juist blij met het akkoord dat Cameron vrijdag had gesloten in Brussel over de uitzonderingspositie van Groot-Brittannië binnen de Europese Unie, zo meldt de site Politico.

Londen centrum eurohandel

Belangrijkste punt voor Londense bankiers is dat Londen zijn sterke positie houdt op het gebied van de afhandeling van valuta- en effectentransacties in euro's. Dit is van groot belang voor de aantrekkelijkheid van de City als financieel centrum in Europa.

"Het startpunt was dat voorkomen moest worden dat een onderneming te horen krijgt dat ze naar Parijs moet verhuizen om transacties in euro's te kunnen doen", aldus een Londense bankier tegenover Politico. Daar heeft Cameron voor gezorgd.

Doordat Camerons populaire rivaal Johnson nu zijn gewicht in de strijd heeft gegooid ten faveure van het nee-kamp is de onzekerheid over het Britse EU-lidmaatschap fors toegenomen. Dat is niet alleen een tegenvaller voor Cameron zelf, maar ook voor de zakenbankiers in de City.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl