Het contrast tussen gevangenissen in de Verenigde Staten en Noord-Europa is groot. Per hoofd van de bevolking zitten er méér mensen in de gevangenis in de VS. Ook is de duur van gevangenisstraffen langer en is er minder privacy in Amerikaanse gevangenissen.

Volgens de Amerikaanse econoom Gordon Dahl zijn Noord-Europese gevangenissen een stuk duurder dan Amerikaanse, maar zorgen ze er wel voor dat de kans op recidive kleiner. Ook is de kans op het vinden van een baan voor ex-criminelen een stuk groter in landen als Noorwegen en Nederland.

Volle Amerikaanse gevangenissen

In de VS zitten er ongeveer 700 mensen in de gevangenis per 100 duizend inwoners; in Europa is dat ongeveer honderd op de 100 duizend. Dat ligt volgens Dahl vooral aan de lengte van straffen. In de VS zitten veroordeelden gemiddeld drie jaar in een cel, in Noorwegen is dat bijvoorbeeld vijf tot zes maanden.

Vanuit economisch perspectief is de schade van lange gevangenisstraffen groter: de waarde van genoten opleidingen en vaardigheden (menselijk kapitaal) neemt af, je hebt een groter gat in je cv en vind minder snel een baan.

Het feit dat in Europa méér wordt gedaan aan reïntegratie-trajecten, in combinatie met kortere straffen, leidt er volgens Dahl toe dat het makkelijker is voor ex-gevangenen om weer aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt.

Bekijk het video-interview van discussieplatform Me Judice met Gordon Dahl.