De horeca heeft in de eerste drie maanden van dit jaar goede zaken gedaan. Alleen de inkomsten van cafés blijven iets achter.

Het gaat iets beter met de horeca. Door het mooie weer werden er in het eerste kwartaal 1,4 procent meer consumpties verkocht in hotels, restaurants en cafés, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag (pdf).

Ook de omzet nam toe, met 1,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Dit zijn de hoogst gemeten groeicijfers in een eerste kwartaal sinds 2006, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Vooral restaurants hadden een goed kwartaal en behaalden een omzetgroei van 2,1 procent ten opzichte van het voorgaand kwartaal. Hotels en cafetaria’s kenden een omzetgroei van respectievelijk 1,6 en 1,7 procent.

Alleen de cafés lieten, ondanks de zachte winter, met een min van 0,1 procent nog een kleine krimp van de omzet zien.

De omzetontwikkeling van cafés blijft volgens het CBS al langer achter bij die van de overige horeca. Dat heeft twee oorzaken, die allebei te maken hebben met de effecten van overheidsmaatregelen.

Sinds januari van dit jaar is de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik verhoogd naar 18 jaar. Daardoor gaan er minder jongeren naar de kroeg.

Daarnaast werken de eerdere btw- en accijnsverhogingen vooral door in de prijzen van de cafés. Kortom: de biertjes zijn te duur, en daardoor blijven mensen weg.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl