Shell maakte dinsdag bekend dat het keuzedividend vervalt. Beleggers krijgen het voortaan gewoon weer cash uitgekeerd. Waarom zijn ze daar blij mee?

Dat ze in hun nopjes zijn, blijkt in elk geval uit de reactie op de beurs. Het aandeel Shell staat in de ochtend zo’n 2,5 procent in de plus.

Shell is een dividendaandeel bij uitstek. De koers heeft de afgelopen tien jaar bepaald geen florissant rendement opgeleverd, door de roerige tijden voor olieprijzen. Maar het riante dividend maakt dat Shell altijd aantrekkelijk blijft voor beleggers.

De koers van het Nederlands-Britse oliebedrijf is daarom zeer gevoelig voor nieuws over het dividend. En het nieuws van dinsdag lijkt dus zeer positief binnen te komen.

Dat lijkt een beetje een paradox: want waarom zouden mensen die aandelen Shell bezitten blij zijn dat ze niet meer ervoor kunnen kiezen om het dividend uit te laten betalen in de vorm van aandelen die ze toch al hebben? Daar zijn een aantal redenen voor.

Teken dat het goed gaat

De voornaamste is dat het verdwijnen van het keuzedividend vooral een teken is dat het goed gaat met Shell. Het aanbieden van dividend in aandelen was namelijk een beetje een zwaktebod uit de tijd dat de olieprijs laag stond en Shell het heel moeilijk had.

Door het aanbieden van het keuzedividend kon het oliebedrijf zijn dividend wel handhaven, zonder dat het daarvoor de nodige cash op tafel hoefde te leggen, iets dat het in de jaren daarvoor makkelijker kon doen. Dat de energiereus het dividend nu gewoon weer in cash af kan tikken, laat aan beleggers zien dat het bedrijf er een stuk beter voor staat.

Shell heb je voor cash dividend

Daarnaast is Shell voor beleggers vooral een dividendaandeel. In de afgelopen tien jaar leverde de koers van het bedrijf nauwelijks rendement op. Sinds 1 januari 2007 zit er nauwelijks schot in de koers.

Dat dividend in de vorm van aandelen was dus helemaal niet zo aantrekkelijk. Shell heb je vooral voor het dividend en niet voor de stijgende koers, dus wil je dat dividend vooral graag in cash uitbetaald hebben.

Tot slot nog een punt dat in wezen geldt voor alle bedrijven die hun dividend in aandelen uitkeren of bijvoorbeeld nieuwe aandelen op de markt brengen: het gaat ten koste van de winstcijfers. Want bij dividend in aandelen moet die winst over meer aandelen gesmeerd worden, waardoor de winst per aandeel minder wordt. Winstverwatering heet dat, en daar houden beleggers niet van.

LEES OOK OP FINANZEN.nl