CEO Henry Blodget van Business Insider kwam vijf jaar geleden voor het eerste in aanraking met bitcoin. Een aantal investeerders uit Silicon Valley wees hem op de digimunt, die in hun ogen een gouden toekomst had.

Destijds steeg de cryptomunt van 10 naar 30 dollar, en zelfs naar 90 dollar. Blodget verbaasde zich hierover en stelde vast dat bitcoin alle kenmerken heeft om een perfecte speculatieve zeepbel te vormen.

Afgelopen weekend bereikte de bitcoin een nieuw record van 3.000 dollar per bitcoin. Bekijk ook dit verhaal: 8 grafieken over de nieuwe mijlpaal voor bitcoin.

Blodget meent dat een analyse die hij vijf jaar geleden maakte over de beleggingsaspecten van bitcoin, nog steeds opgaat. Dat legt hij uit in de video onderaan dit artikel.

Voor investeerders zijn volgens Blodget de volgende punten relevant.

  • De bitcoin heeft geen intrinsieke waarde: de digimunt is slechts waard wat iemand anders ervoor wil betalen
  • De theoretische waarde van bitcoin is oneindig hoog: voor aandelen geldt dat de waarde op lange termijn wordt bepaald door de som van toekomstige kasstromen die een bedrijf genereert; aangezien bitcoin zelf geen waarde genereert, maar afhankelijk is van wat de spreekwoordelijke gek ervoor geeft, is de theoretische waarde oneindig hoog
  • Bitcoin kan ook helemaal niets waard zijn: omdat bitcoin niet gebaseerd is op een onderliggende waarde, is een waarde van nul ook heel goed mogelijk. De risicoafweging bij bitcoin ligt dus tussen volledig verlies van je inleg aan de ene kant en een vermenigvuldigingsfactor van 10, 100, 1000 of noem maar op.
  • De sleutel voor de toekomst van bitcoin ligt bij het gebruik: zolang mensen de digimunt daadwerkelijk gebruiken voor transacties en die transacties een stijgende lijn vertonen, is dat een gunstig teken.

Blodgets conclusie: bitcoin kan alles tussen de 0 en 1 miljoen dollar (of meer) waard zijn.

LEES OOK: De bitcoin is door de $3.000 – 8 grafieken over deze nieuwe mijlpaal