Het draagvlak voor president Trump heeft een nieuw dieptepunt bereikt, zo blijkt uit een onderzoek van Fox News. Slechts 38 procent van de ondervraagden vindt dat Trump zijn werk goed doet. Die lage waardering wordt mogelijk veroorzaakt doordat laagopgeleide blanke mannen, een niet onbelangrijk segment van Trumps electoraat, de Amerikaanse president de rug toekeren.

Fox’ uitslag verscheen woensdag na een turbulente maand van verwoestende orkanen, de daaruit voortvloeiende Puerto Ricaanse crisis en Trumps controversiële affaire met familieleden van omgekomen Amerikaanse militairen.

Die 38 procent contrasteert schril met de 42 procent die vorige maand nog tevreden was over The Donald, terwijl het aantal ontevreden kiezers gestegen is van 53 procent in september naar 57 procent nu.

Veel steun van de Republikeinen

Zo impopulair als Trump is bij de kiezers, zo onverminderd veel steun krijgt hij van de Republikeinen, 83 procent van hen is tevreden over zijn presidentiële prestaties. Daartegenover staat dat slechts 7 procent van de Democraten hem een goede president vindt en 30 procent van de onafhankelijke kiezers.

Fox News denkt dat de afgenomen populariteit van Trump veroorzaakt wordt doordat laagopgeleide blanke mannen massaal afhaken. Slechts 56 procent van hen is tevreden met de president tegenover 69 procent afgelopen maand.

Dat is veelzeggend, het is immers binnen deze demografische groep waarvan Trump in 2016 de meeste stemmen kreeg. Volgens het Pew Research Center sleepte Trump binnen dit segment de meeste stemmen binnen van alle kandidaten sinds 1980.

Het is onduidelijk in hoeverre de lage rating bepaald wordt door de manier waarop de federale overheid reageerde op de orkanen Harvey, Irma en Marla – volgens Fox beoordeelde respectievelijk 52 en 49 procent van de respondenten het overheidsoptreden als excellent of goed.

Heel anders was die beoordeling waar het de overheidsreactie inzake Puerto Rico betrof: slechts 32 procent vond dat Trump daar adequaat reageerde. Ook scoorde het Witte Huis laag in haar reactie op de schietpartij in Las Vegas en de bosbranden in Californië.

Ook op de manier waarop Trump de gezondheidszorg aanpakt, Nood-Korea, Iran en de belastingen wordt flink door de respondenten afgekraakt.

Bekijk hier alle resultaten van het onderzoek»