De waarde van stablecoin USDC daalde zaterdag tot rond de 90 dollarcent, waar het eigenlijk de bedoeling is dat deze cryptomunt 1-op-1 inwisselbaar is voor Amerikaanse dollars.

Bij handelaren is twijfel ontstaan over de houdbaarheid van de koppeling met de dollar en speculanten wisselden in korte tijd voor 1,6 miljard dollar tokens van USDC in voor echte dollars. Die speculatie is het gevolg van twijfel over de vraag of de uitgever van USDC, Circle Internet Financial, genoeg dekking heeft in dollars om de inwisselbaarheid van USDC voor dollars te kunnen garanderen.

Circle liet zaterdag namelijk weten dat in totaal 3,3 miljard dollar aan garanties voor de USDC bij de omgevallen startupbank Silicon Valley Bank (SVB) is gestald. Die bank staat inmiddels onder curatele en tegoeden van klanten zoals Circle zijn niet toegankelijk.

Wanneer bedrijven weer bij hun SVB-tegoeden kunnen, is vooralsnog niet duidelijk. Bovendien is niet duidelijk wel deel van de deposito’s uiteindelijk terug te vorderen zal zijn. Dat moet blijken nadat de toezichthouders orde op zaken hebben gesteld.

Eigenaren van USDC-tokens zijn dus massaal hun tokens gaan omwisselen voor dollars en dat zorgde ervoor dat cryptobeurs Coinbase voor dit weekend het verkopen van USDC voor dollars heeft gepauzeerd, meldt de site Coindesk. Maandag zou de handel in USDC weer mogelijk moeten zijn.

Voor plotselinge grote opnames van tegoeden heeft Coinbase toegang nodig tot de eigen dollarreserves bij banken, zo luidt de verklaring van de cryptobeurs.

Stablecoin USD noteerde zaterdag rond de 0,90 dollar, bron: Coinmarketcap
Stablecoin USD noteerde zaterdag rond de 0,90 dollar, bron: Coinmarketcap

Circle heeft voor de garantie van de stablecoin USDC volgens persbureau Reuters 40 miljard dollar aan activa uitstaan. Daarvan staat 8,7 miljard dollar als cash tegoed uit bij verschillende banken, waarvan dus weer 3,3 miljard dollar bij Silicon Valley Bank.

De nieuwe onrust op de cryptomarkt komt kort nadat de markt eerder al was opgeschud door het bericht dat crypobank Silvergate de handdoek in de rink gooit. Na het omvallen van handelsbeurs FTX afgelopen november haalden veel klanten hun cryptotegoeden weg bij Silvergate. Daardoor werd de bank gedwongen om veel van de eigen beleggingen tegen forse verliezen te verkopen.

LEES OOK: Hogere rentes doen binnen enkele dagen 2 banken omvallen: hier moeten beleggers op letten