De Franse voetballers strijden vandaag tegen Kroatië in de finale van de wereldbeker. Het is bijna twintig jaar geleden dat Frankrijk voor het eerst wereldkampioen voetbal werd.

Het Franse elftal van 1998 – spelend op het WK in eigen land – was een buitengewone verzameling van talent, met Zinedine Zidane, één van de beste aanvallende middenvelders ooit, met sterke verdedigers zoals Marcel Desailly en opkomende supersterren als Thierry Henry.

Veel van deze spelers zouden hun internationale zegetocht voortzetten en twee jaar later het Europees Kampioenschap winnen. Er is zelfs een link met het huidige elftal: Didier Deschamps – de aanvoerder van 1998 – is de huidige bondscoach.

Vandaag is het een goede gelegenheid om eens terug te kijken op dat geweldige elftal en te zien hoe het ze sindsdien is vergaan.


Zinedine Zidane was een aanvallende middenvelder bij Juventus en het uithangbord van het Franse team. He maakte twee doelpunten in de finale en schoot raak tijdens de penaltyreeks in de kwartfinale tegen Italië.

Foto: Stu Forster/Getty Images

Zinedine zette zijn carrière voort bij Juventus en later bij Real Madrid. Na zijn loopbaan als voetballer werd hij trainer en uiteindelijk de hoofdcoach van Real Madrid, dat hij leidde naar drie achtereenvolgende eindoverwinningen in de Champions League voordat hij deze zomer plotseling terugtrad.

Foto: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Didier Deschamps was een defensieve middenvelder bij Juventus en aanvoerder van het Franse elftal.

Foto: Clive Brunskill/Getty Images

Deschamps stopte een paar jaar na het wereldkampioenschap van 1998 en begon een carrière als coach. Sinds 2012 is hij de bondscoach van Frankrijk, nadat hij coach is geweest bij Franse clubs en bij zijn oude club Juventus.

Foto: Alexander Hassenstein/Getty Images

Lilian Thuram was een verdediger bij Parma en scoorde twee doelpunten in de halve finale tegen Kroatië. Hij eindigde als derde bij de verkiezing voor beste speler van het toernooi.

Foto: Ben Radford/Getty Images

Thuram zou nog een aantal jaar verder spelen en speelde een record aantal wedstrijden voor het Franse elftal. Na zijn actieve loopbaan heeft hij zich toegelegd op de strijd tegen racisme in het voetbal.

Foto: Aurelien Meunier/Getty Images

Bron: The Independent


Thierry Henry was een vleugelspeler bij Monaco. Hij was de topscorer van het Franse team met drie goals en rake trap in de penaltyreeks tegen Italië.

Foto: Clive Brunskill/Getty Images

Henry ging in 1999 naar Arsenal in de engelse Premier League in 1999, werd een aanvaller en was één van de beste spelers van zijn generatie. Hij speelde ook nog voor Barcelona en de New York Red Bulls. Later werd Henry voetbalanalist bij de televisie en assistent coach bij het Belgische team, dat - oh ironie - verloor van Frankrijk in de halve finale van dit WK.

Foto: Richard Heathcote/Getty Images

Emmanuel Petit was een middenvelder bij Arsenal en schoorde twee doelpunten gedurende het toernooi, waarvan één in de finale.

Foto: Stu Forster/Getty Images

Petit speelde nog een aantal seizoenen voor Arsenal en later voor Barcelona en Chelsea. Tegenwoordig is hij ambassadeur voor sportweddenschappen en de nieuwwebsite Paddy Power. Hij heeft zich ook ingezet als ambassadeur van het daklozen WK.

Foto: Photo courtesy of the Homeless World Cup Foundation

Bronnen:Paddy Power, Homeless World Cup


Fabien Barthez was keeper bij Monaco. Hij won de Yashin Prijs voor beste keeper op de Wereldbeker.

Foto: Shaun Botterill/Getty Images

Barthez ging later keepen bij Manchester United. Nadat hij in 2007 stopte met voetbal ging hij verder in de motorsport.

Foto: Ker Robertson/Getty Images

Bron: Sports Illustrated


Marcel Desailly (links) was een verdediger bij A.C. Milan die werd opgenomen in het All-Star elftal van de FIFA.

Foto: Mark Thompson/Getty Images

Bron: CNN/Sports Illustrated


Desailly vertrok na het WK naar Chelsea. Hij stopte met voetbal in 2006, maar heeft nog voor de televisie gewerkt als voetbalanalist en schreef columns voor The Guardian tijdens het huidige WK.

Foto: Stuart C. Wilson/Getty Images

Bron:The Guardian


David Trezeguet was een aanvaller bij Monaco en scoorde in de tweede wedstrijd van de groepsfase. Hij schoot ook raak in de penaltyreeks tegen Italië.

Foto: Stu Forster/Getty Images

Trezeguet zou later de golden goal maken op het EK van 2000. Omstreeks die tijd ging hij ook naar Juventus, waar hij 10 jaar zou spelen en ook na zijn spelersloopbaan zou blijven werken.

Foto: Philipp Schmidli/Getty Images

Bron: The Guardian, Juventus


Laurent Blanc was een verdediger bij Marseille. Hij maakte een doelpunt in de verlenging van de wedstrijd tegen Paraguay. Hij maakte ook een penalty in de reeks tegen Italië.

Foto: Shaun Botterill/Getty Images

Blanc werd coach. Hij was twee jaar bondscoach van Frankrijk (en werd opgevolgd door zijn voormalig ploeggenoot Didier Deschamps) en coachte de Franse topclub Paris Saint-Germain in 2016.

Foto: Clive Brunskill/Getty Images

Bixente Lizarazu was een verdediger bij Bayern München en maakte een doelpunt in de tweede wedstrijd van het toernooi. Zijn schot in de penaltyreeks tegen Italië werd geweerd.

Foto: Shaun Botterill/Getty Images

Lizarazu speelde nog een aantal seizoenen, de meeste bij Bayern München. Na zijn voetbalcarrière ontwikkelde hij een passie voor surfen en Braziliaans jiu-jitsu.

Foto: Harold Cunningham/Getty Images

Christophe Dugarry was een aanvaller bij Marseille en maakte het eerste doelpunt voor Frankrijk op het toernooi.

Foto: Stu Forster/Getty Images

Dugarry speelde nog een paar jaar voor Marseille en daarna voor Bordeaux en Birmingham City. Sindsdien werkt hij als analist voor de TV, ook tijdens het huidige WK.

Foto: Photo courtesy of RMC Sport

Bron: RMC Sport


Youri Djorkaeff was een aanvaller bij Inter Milan en maakte een doelpunt in de laatste wedstrijd van de groepsfase.

Foto: Shaun Botterill/Getty Images

Djorkaeff speelde nog een aantal jaar in Europa voordat hij in 2005 naar de MLS ging. Hij bleef ook na het einde van zijn loopbaan in New York en richtte een non-profit organisatie op, de Youri Djorkaeff Foundation.

Foto: Michael Steele/Getty Images

Bron: MLS, The Youri Djorkaeff Foundation


Patrick Vieira was een middenvelder bij Arsenal.

Foto: Staff/Getty Images

Vieira was aanvoerder van de legendarische Arsenal-formatie de "onoverwinnelijken", die geen wedstrijd verloren in het seizoen 2003-04 van de Premier League. Nadat hij in 2011 stopte als voetballer werd hij coach en wordt de nieuwe coach van Nice, zo werd onlangs bekend.

Foto: Alex Menendez/Getty Images

Aimé Jacquet was al vijf jaar de bondscoach van Frankrijk. Daarvoor was hij de assistent coach en interim coach.

Foto: Shaun Botterill/Getty Images

Jacque (links) legde zijn functie direct na het WK neer, hoewel hij nog een tijdje als technisch directeur dienst deed. Op dit moment geniet hij van zijn pensioen.

Foto: Thibault Camus/AP