Een facelift onderga je niet zomaar even tussendoor. Hoe onderscheid je een topchirurg van een kwakzalver?

Ze duiken met enige regelmaat op: horrorverhalen over patiënten die na een borstvergroting blijvend zijn verminkt. Of foto’s van celebrities die na een reeks lipopvullingen en facelifts zijn getransformeerd in een opgezwollen Noorse boskat.

Je zou bijna vergeten dat veruit de meeste behandelingen goed verlopen en dat met plastische chirurgie vaak prachtige resultaten worden bereikt. De grote vraag is alleen: waar vind je de beste chirurg, tegen de beste prijs?

Dat is geen eenvoudige opgave, want het aantal particuliere klinieken is het laatste decennium explosief gestegen.

Beschermde titel

Een van de belangrijkste vragen die je moet stellen: is de persoon die het scalpel hanteert wel bevoegd? Dit kun je checken in het zogeheten BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), een grote database waarin officieel erkende gezondheidswerkers zijn geregistreerd.

Opname in het register alleen is niet voldoende: de betreffende arts kan ook 'slechts' basisarts zijn of een ander specialisme hebben. Kijk daarom ook in het register of de arts behoort tot het selecte gezelschap van 278 plastisch chirurgen.

Plastisch chirurg is namelijk een beschermde titel. En die krijg je niet zomaar. Een plastisch chirurg heeft eerst een opleiding tot arts gevolgd, daarna een specialisatie in algemene chirurgie en vervolgens in plastische chirurgie: een traject van twaalf jaar.

Misleidend

Er zijn ook artsen die zich 'cosmetisch' of 'esthetisch chirurg' noemen. "Die termen zijn misleidend", waarschuwt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "Ze kunnen bij de patiënt leiden tot onduidelijkheid over de status van de
zorgverlening. Van deze titel gaat immers de suggestie uit dat het een in de Wet BIG beschermde titel is. Maar dat is niet het geval. De toevoeging cosmetisch of esthetisch aan de beschermde titel chirurg heeft geen inhoudelijke betekenis en is niet wettelijk beschermd."

Het is ook slim om de naam te checken bij een branchevereniging, zoals de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) of het Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).

Beide organisaties hanteren kwaliteitsnormen. De leden van de NCPC worden om de vijf jaar gevisiteerd, waarbij onder andere wordt gekeken naar de praktijkvoering en de nascholing.

ZKN-leden worden getoetst door een onafhankelijk certificeringsinstituut, KIWA, die onder andere kijkt naar de behandeling, intake, de veiligheid van apparatuur, wachttijden, nazorg en klanttevredenheid. Ook is er een onafhankelijke geschillenbeslechting.

Hazenlippen

Een ander element om op te letten is specifieke ervaring in de behandeling die jij op het oog hebt. Is de arts gespecialiseerd in borstvergrotingen? Of werkt hij daarnaast ook in een gewoon ziekenhuis, waar hij zich vooral bezighoudt met hazenlippen? Zoek ook eens op internetfora naar ervaringen van patiënten.

Heb je een lijst met geschikte chirurgen, bezoek dan altijd meer artsen en klinieken voor een vrijblijvend, oriënterend gesprek. Laat je uitgebreid informeren over de ingreep. Wat zijn de risico's? Word je plaatselijk verdoofd of krijg je een narcose?

Ga je na de ingreep direct naar huis of moet je een nachtje blijven? Hoe is de nazorg? Kun je 24 uur per dag terecht voor vragen of eventuele complicaties? Hoe zijn de garantievoorwaarden: wie betaalt als verdere ingrepen nodig zijn? Welke mogelijkheden tot klagen zijn er? Is de kliniek bijvoorbeeld aangesloten bij een onafhankelijk platform voor geschillenbeslechting?

Vergeet ook de zakelijke kant niet uit het oog. Veruit de meeste cosmetische ingrepen vallen buiten de basisverzekering en moet je dus zelf betalen.

Grote prijsverschillen

Een prijsvergelijking van Z24 bij elf privéklinieken brengt grote verschillen aan het licht. Voor een flapoorcorrectie (aan beide oren) loopt de prijs uiteen van 1.450 tot 2.545 euro: een verschil van duizend euro. Bij een borstverkleining is de range nog groter: 3.500 tot 5.300 euro. Voor een kleine buikwandcorrectie moet je rekenen op 2.500 tot 4.000 euro en voor een bovenooglidcorrectie op 900 tot 1.600 euro.

Zorg er wel voor dat je geen appels met peren vergelijkt. Als je onder narcose gaat ben je ongeveer 400 euro duurder uit dan bij een plaatselijke verdoving.

Ook een overnachting drijft het prijskaartje op: reken op 350 tot 500 euro extra. Kijk bij een borstvergroting ook naar het soort implantaat dat wordt gebruikt. De kwaliteit verschilt en het prijskaartje ook. Zorg daarom voor een duidelijke kostenspecificatie voor je akkoord gaat.

Stunttarief

Soms krijg je korting als je meer ingrepen tegelijkertijd laat uitvoeren. Er zijn ook partijen die adverteren met actietarieven. Laat je echter niet verleiden tot overhaaste beslissingen of een operatie waar je niet 100 procent achter staat. Een facelift is geen kroket die je uit de muur trekt. Wel kun je proberen over de prijs te onderhandelen. Het feit dat veel klinieken met 'vanaf'-prijzen werken doet vermoeden dat hier enige ruimte is.

Thailand

Er zijn ook klinieken in Thailand waar je spotgoedkoop aan je lichaam kan laten sleutelen. Hier heb je al een bovenooglidcorrectie voor 450 euro en een flapoorcorrectie voor 1.000 euro.

Dat klinkt aanlokkelijk, zeker als je er een vakantie aan vastknoopt. Maar er kleven wel nadelen aan. Je kunt niet zomaar even terug als een complicatie optreedt. En veel klinieken zijn nogal vaag over de kwaliteit van de chirurg.

"De meeste artsen zijn afgestudeerd in Europa, de VS, Australië of Japan. Het ziekenhuis wordt wekelijks bezocht door ambassadeurs en ministers uit verschillende landen en leden van koninklijke huize. En het personeel wordt regelmatig op HIV getest", meldt een bemiddelaar op zijn website. Dit zegt echter helemaal niets over de kwaliteit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl