Het is krap op de huizenmarkt in de Britse hoofdstad, in meer dan één opzicht.
Het afgelopen jaar stegen de huizenprijzen er met 17 procent. In de maand april was die stijging 4,2 procent, een record. Hoe erg de situatie is, blijkt wel uit het geval van deze ‘studio’, waar de Guardian mee komt. Zestien uur nadat de eigenaren de kamer te huur zetten, was de schoenendoos al vergeven. De vraagprijs was 170 pond (209 euro) per week, of 737 pond (910 euro) per maand.
Woon-slaapkeuken
In de éénkamerwoning staat een bed gepropt, naast wat keukenkasten. Er is ook nog ruimte voor een klerenkast, een glazen tafel en een enkele eetstoel. In de buurt staat ook een huis met zes slaapkamers te huur, voor 2300 pond (2829 euro) per week.
De explosieve situatie op de huizenmarkt in de Britse hoofdstad baart ook de Europese Commissie zorgen. Eerder deze week waarschuwde de Commissie dat Britten zich te diep in de schulden steken om een huis in Londen te kunnen betalen. “Het Verenigd Koninkrijk heeft voortdurend te maken met macro-economische onevenwichtigheden, die waakzaamheid en beleidsmaatregelen vereisen”, zei de Commissie in een jaarlijkse landenbeoordeling.
Programma voor starters
Critici van de regering leggen de schuld voor het fenomeen bij het ‘Help to Buy’-programma. Dat helpt burgers een huis te kopen, waarbij de overheid garant staat voor tot 95 procent van de huiswaarde. Het is bedoeld om starters op de huizenmarkt het makkelijker te maken.
Maar experts zeggen dat het programma de vraag naar huizen vergroot, terwijl er aan het beperkte aanbod niets wordt gedaan. Recente cijfers van het ministerie van Financiën tonen echter aan dat slechts 5 procent van de Help to Buy-hypotheken werd afgesloten in Londen. Volgens de Britse Raad van Hypotheekverstrekkers had het programma "geen versterkend effect op de meer actieve delen van de Britse huizenmarkt."
Veel economische groei, weinig nieuwbouw
Het lijkt erop dat de hoge prijzen in Londen komen door een klassiek scenario: veel vraag en weinig aanbod. De economische groei van andere delen van het Verenigd Koninkrijk is niet te vergelijken met die van Londen, en daarom is er daar gewoon niet zo veel vraag naar huizen. Terwijl Londen kampt met een tekort aan bouwgrond en strikte regels voor ruimtelijke ordening.
Er ligt een groene gordel om de stad, met stadjes als Oxford en Cambridge, waardoor uitbreiden lastig is. Hoge flatgebouwen mogen niet, omdat het zicht op veel monumenten in Londen beschermd is. Daarom heeft Londen zo weinig wolkenkrabbers, en staan ze ver uit elkaar. De prijzen liggen inmiddels 25 procent boven de laatste piek in 2008, maar de nieuwbouw ligt 20 procent onder dat niveau.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl