Financiële professionals verwachten een W-vormige recessie in de coronacrisis met een tweede dip in de eerste maanden van 2021.

De wereldwijde economische activiteit ligt tegen het einde van 2022 naar verwachting nog steeds 2 procent onder het niveau van voor de crisis.

CFO’s en accountants maken zich zorgen om verborgen werkloosheid, maar zien groeipotentieel in opgepot spaargeld.

Financiële professionals verwachten een W-vormige recessie in de coronacrisis, met twee keer een economische terugval, voordat het herstel echt inzet.

Dat blijkt uit het deze week verschenen Global Economic Conditions Survey, een wereldwijde kwartaalenquête onder meer dan duizend CFO’s en accountants.

De voorspelde W-vorm van de coronacrisis hangt samen met het verloop van de pandemie. Na de eerste coronaschok was er in het vierde kwartaal van 2020 een economische opleving. Die is echter gevolgd door een nieuwe dip als gevolg van een opleving van het virus in de wintermaanden. Vooral in Europa heeft dat geleid tot strenge lockdowns en zware economische tegenwind.

Onder invloed van de uitrol van coronavaccins verwachten de ondervraagde financiële professionals in de loop van 2021 alsnog een blijvend herstel. Wel is het uitgangspunt dat de wereldwijde economische activiteit tegen het einde van 2022 nog steeds 2 procent onder het niveau van voor de crisis zal liggen.

Lees ook op Business Insider

De Global Economic Conditions Survey (GECS) peilde meer dan duizend CFO’s en accountants van het IMA (Institute of Management Accountants) en de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants). De enquête werd gehouden voordat de opleving van de pandemie in december zorgde voor de afkondiging van strenge lockdowns in Europa.

Sterke opleving eind 2020 gesmoord door nieuwe coronagolf

Ondanks de pandemie toonden de deelnemers zich optimistisch over de wereldeconomie. Na drastische economische krimp in 2020 was de groei in het vierde kwartaal sterker dan verwacht. Zo zag Europa in het vierde kwartaal één van de sterkste stijgingen in zakelijke orders ter wereld. Zelfs de Brexit kon dat niet verhinderen.

In verband met de strenge lockdowns in Europa die aan het einde van 2020 werden afgekondigd, verwachten de onderzoekers echter opnieuw een sterke achteruitgang van economische resultaten.

“Het vierde kwartaal van 2020 toonde in eerste instantie een enorm optimisme onder veel van de bevraagde finance professionals”, zegt Alain Mulder, Senior Director of Europe Operations bij IMA. “Maar een sterke opleving van het virus zal een forse impact hebben op de economische activiteit in het begin van 2021.”

Verborgen werkloosheid zal economisch herstel raken

Bij het verwachte herstel plaatsen de financiële professionals wel kanttekeningen. Zo maken ze zich zorgen om een hoge verborgen werkloosheid. Veel mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt komen nog niet voor in de werkloosheidscijfers, vanwege de massale steunmaatregelen van overheden. Wanneer de pandemie onder controle komt, zal die verborgen werkloosheid van invloed blijven op het groeipotentieel van de economie.

Bovendien is er nog altijd de bezorgdheid onder bedrijven dat klanten en leveranciers failliet gaan.

Aan de andere kant zal het economische herstel naar verwachting worden aangewakkerd door spaargeld dat door consumenten is opgepot tijdens de coronacrisis. Dat zal deels consumptief worden aangewend, als de beperkingen op reizen en andere bestedingen worden opgeheven.

LEES OOK: MKB-organisaties klagen dat banken de deur dicht houden voor ondernemers die financieel krap zitten