VVD zet Kamerlid Wybren van Haga uit de fractie – als hij zijn zetel meeneemt, is de coalitie haar meerderheid kwijt

Politicus Wybren van Haga, die onlangs uit de VVD-fractie van de Tweede Kamer werd gezet, heeft besloten als zelfstandig parlementariër in de Kamer te blijven. Daarmee raakt de regeringscoalitie haar meerderheid kwijt.

Wybren van Haga voorafgaand aan het crisisberaad over zijn positie in de VVD-fractie.

Het in opspraak geraakte Kamerlid Wybren van Haga moet uit de VVD-fractie. Dat heeft de fractie dinsdag besloten. Het is nog onduidelijk of Van Haga zijn zetel meeneemt. In dat geval zou de coalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer kwijtraken.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer kwam dinsdagochtend bijeen om zich te buigen over het lot van Van Haga. De door affaires achtervolgde politicus zou zich tegen de afspraken in toch weer met zijn bedrijf hebben bemoeid.

Een “gezellige” bijeenkomst zou het niet worden, liet fractieleider Klaas Dijkhoff vooraf al doorschemeren. “Ik ben hier niet nonchalant over, want jullie staan hier meestal niet omdat het gezellig is”, zei hij tegen de voor de fractiekamer verzamelde pers.

Tijdens de vergadering van dinsdagochtend mocht Van Haga zijn kant van het verhaal vertellen, zei Dijkhoff eerder. Hij heeft hem voordien al gesproken, maar wilde daar verder niets over zeggen.

Huurregels

Van Haga raakte in 2018 in opspraak omdat hij als verhuurder van panden in Amsterdam niet voldeed aan nieuwe huurregels. Hij bestreed dit niet, maar betoogde alles te doen om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen.

In april 2018 concludeerde een VVD-commissie dat Van Haga niet ernstig verwijtbaar had gehandeld. “De heer Van Haga heeft (uiteindelijk) veel in het werk gesteld om te voldoen aan de geldende verordeningen”, schreef de commissie destijds.

Nadat de VVD het onderzoek had ingesteld, bleef Van Haga zich persoonlijk bemoeien met de kwestie. Hij beloofde daarmee te staken, maar nu hij dat toch weer heeft gedaan is er geen sprake meer van “een strikte scheiding” tussen zijn zakelijke en politieke activiteiten, vindt de VVD-fractie.

Lees ook op Business Insider

Volgens Van Haga zelf betekent het fractiebesluit om hem eruit te zetten dat het erg moeilijk wordt politiek te combineren met het ondernemerschap. “Ik was graag gebleven.” Van Haga zegt “rustig te gaan nadenken” over zijn zetel. Hij gaat er ook met anderen over praten.

Meer