De VVD zal niet in een kabinet stappen omdat de partij zetels heeft verloren, zegt partijleider Dilan Yesilgöz van de VVD. Wel stelt de VVD zich beschikbaar als gedoogpartner van een centrumrechts kabinet.

Eerder noemde zij de PVV van Geert Wilders en NSC van Pieter Omtzigt de grote winnaars van de verkiezingen.

Yesilgöz deed deze mededeling vlak voor aanvang van een bijeenkomst met Kamervoorzitter Vera Bergkamp op vrijdagochtend, meldt de NOS.

“Ik heb de uitslag goed laten bezinken. Uiteindelijk zijn we tien zetels kwijtgeraakt”, zei Yesilgöz volgens De Stentor. “De grote winnaars van de verkiezingen zijn PVV en NSC, daar ligt het initiatief. Voor ons betekent dat dat wij een andere rol gaan pakken. Dat wij niet in het kabinet gaan zitten.”

De VVD voelt de verantwoordelijkheid om een kabinet van winnaars mogelijk te maken, voegde Yesilgöz eraan toe. "We zullen dat steunen. Dat kan zijn in de vorm van gedogen."

Yeşilgöz wil tijdens de formatie wel aan tafel zitten om "kaders" mee te geven aan de formerende partijen. Zij ontkent dat zij met deze opstelling een rechtse formatie moeilijker zou maken. "Ik wil oprecht niks moeilijker maken, maar juist een constructief centrum-rechts kabinet vooruithelpen."

Wilders teleurgesteld door opstelling van VVD

PVV-leider Geert Wilders vindt het "erg teleurstellend" dat de VVD niet wil deelnemen aan een nieuw kabinet. "Volgens mij is dat niet wat de VVD-kiezer wil", aldus Wilders. Volgens de PVV-leider zit de VVD-achterban "te wachten op een centrumrechts kabinet".

Wilders ziet als "lichtpuntje" dat Yeşilgöz wel aangeeft dat ze constructief wil gedogen. "Maar dan moet daar natuurlijk ook wel de mogelijkheid voor zijn", vervolgt de PVV-leider. Volgens hem moet de door PVV voorgedragen verkenner komende week duidelijk maken of het plan van de VVD "reëel" is, "of dat het alleen maar ketelmuziek is". De PVV droeg de eigen senator Gom van Strien vrijdag voor als verkenner.

In 2010 waren de rollen omgedraaid en gaf juist de PVV gedoogsteun aan een kabinet met daarin de VVD en het CDA. In zo'n constructie levert een partij geen ministers of staatssecretarissen, maar is deze wel nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

D66-leider Rob Jetten begrijpt de keuze van de VVD niet, "maar dat geldt wel voor meer keuzes die mevrouw Yeşilgöz de afgelopen tijd maakte. Eerst zet je de deur wagenwijd open voor een politiek van intolerantie, en vervolgens neem je als derde partij van het land geen verantwoordelijkheid."

LEES OOK: Een knetterrechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB: dit willen de 4 partijen met immigratie, islam, minimumloon, zorg, AOW, Europa, Oekraïne en het klimaat