Er moeten zo snel mogelijk nieuwe kerncentrales gebouwd worden in Nederland om de klimaatdoelen te halen. ,,Wat mij betreft gaan we snel beginnen”, zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in Nieuwsuur. ,,Ik hoop dat we er rationeel naar kijken”.

Het kabinet wil snel tot een klimaatakkoord komen, waarbij de uitstoot van het broeikasgas CO2 drastisch moet worden verminderd. Volgens de VVD-er vormt kernenergie met zon en wind een mooi pakket maatregelen om de klimaatdoelstellingen te halen. Hij wijst erop dat kernenergie geen CO2 uitstoot.

Coalitiepartner D66 ziet niets in het plan. D66-leider Rob Jetten zei serieus naar de voorstellen te willen kijken, maar hij denkt dat er ook nieuwe en betere technieken mogelijk zijn dan kernenergie.

Ook GroenLinks ziet het niet zitten. ,,Het is een van de inmiddels befaamde Klaasballonnetjes: iets zeggen wat totaal onrealistisch is, om maar een VVD-standpunt in het nieuws te krijgen. Veel herrie, maar aan het eind van de dag is er niets veranderd” zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver op Twitter. ,,Het duurt tenminste tien jaar om een kerncentrale te bouwen in Nederland. Tegen die tijd moeten we al de helft minder CO2 uitstoten. Het klimaatprobleem is urgenter.”