• In verband met het coronavirus stuurt het kabinet-Rutte dit jaar aan op een algeheel vuurwerkverbod in Nederland.
  • Om een run op Belgisch vuurwerk te voorkomen, staat met name de provincie Noord-Brabant te springen om een versneld verbod.
  • Toch is er nog geen sprake van een run op het knalgoed bij de zuiderburen, blijkt uit navraag van Business Insider bij Belgische vuurwerkhandelaren.

In verband met de coronapandemie stuurt het kabinet-Rutte voor dit jaar aan op een algeheel vuurwerkverbod in Nederland, zo meldt de NOS.

Om een verdere toename van de druk op de zorg te voorkomen, riepen de burgemeesters en bestuurders van de veiligheidsregio’s afgelopen week al om een tijdelijk vuurwerkverbod.

Het kabinet-Rutte hakt de knoop naar verwachting aanstaande vrijdag door. Voordat het besluit over het verbod naar buiten wordt gebracht, wacht het kabinet op een verdere uitwerking van de steunmaatregelen voor de getroffen sector.

Intussen staat vooral de provincie Noord-Brabant te springen om een versneld verbod om zo een run op Belgisch vuurwerk te voorkomen, meldde het AD eind vorige week.

Geen sprake van een run op Belgisch vuurwerk

Maar hoe druk is het bij Belgische vuurwerkshops vlak over de grens met Nederland als het gaat om Nederlanders die nog snel vuurwerk willen inkopen? Business Insider belde drie vuurwerkwinkels in België vlak in de buurt van Nederland.

“Tot op heden merken we nog niks”, zegt Koen Vorsselmans van Knalgoed Vuurwerk in Meer desgevraagd. Hij geeft aan dat de Belgische lockdown, die nog tot medio december duurt, de situatie bemoeilijkt. Er mag namelijk enkel vuurwerk worden afgehaald dat van tevoren is besteld.

“Ik zie het somber in”, zegt Vorsselmans. Hoewel een effectief verbod in Nederland zou kunnen leiden tot meer drukte over de grens, verwacht hij ook strengere controles. “Ik denk dat je de markt naar de illegaliteit nu helemaal openzet, en dat er nog veel meer ongelukken zullen gebeuren.”

Lees ook op Business Insider

Ook Christophe Peeters van Vuurwerk Essen laat weten weinig te merken van een run op Belgisch vuurwerk, ondanks dat de meeste van zijn klanten Nederlanders zijn.

In Oost-Vlaanderen is het verhaal hetzelfde. “Zeker niet”, reageert Jorn Kuipers van Salon Roger Vuurwerk in Maaseik op de vraag of er sprake is van een run op Belgisch vuurwerk.

Kuipers, die normaal gesproken veel aan Nederlanders verkoopt, denkt dat een vuurwerkverbod niet direct zal leiden tot meer vraag over de grens. “Als het niet mag, dan mag het niet. Er zijn altijd mensen die zich er gewoon bij neerleggen.”

LEES OOK: Kabinet zou strengere coronamaatregelen willen, maar geen complete lockdown