De Verenigde Staten en China hebben een akkoord bereikt over een gedeeltelijk handelsakkoord. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag gezegd na afloop van een ontmoeting met de Chinese vicepremier Liu He.

Volgens Trump gaat het om een “omvangrijke fase 1-deal” die evenwel nog niet op schrift gesteld is. Onder meer intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouwgoederen zijn in het akkoord opgenomen.

Volgens Trump wordt de deal “iets geweldigs voor banken en financiële dienstverleners”. De Amerikaanse president zei verder dat er tijdens de onderhandelingen ook voortgang was geboekt op “fundamentele zaken”. Ook zou China voor tussen de 40 en 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwgoederen kopen.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat de VS een aangekondigde verhoging van importheffingen op 250 miljard dollar aan Chinese goederen, die dinsdag in zou gaan, tegenhouden. Handelsgezant Robert Lighthizer liet echter weten dat er nog geen beslissing is genomen over nieuwe tarieven die in december ingaan.

De gedeeltelijke deal zou een staakt-het-vuren in de handelsoorlog tussen de twee landen kunnen inleiden en een opmaat kunnen zijn voor een breder handelsakkoord. Dat zouden presidenten Trump en Xi Jinping later dit jaar kunnen ondertekenen.

China en de VS liggen al anderhalf jaar met elkaar in de clinch over een handelsdeal. Een deal die de twee landen eerder bereikte ging in mei toch niet door.