De Nederlandse voetbalvrouwen zijn hot. Ze bereikten tegen alle verwachtingen in de halve finale van het Europees Kampioenschap in Finland. Populair zijn is één, maar wat verdient een vrouwelijke voetballer op dat niveau?

Huilend ging Daphne Koster, aanvoerder van het Nederlands Vrouwenelftal, op zondag 6 september van het veld. De ‘Leeuwinnen’ waren zojuist uitgeschakeld in de halve finale van het Europees Kampioenschap in Finland.

Drie minuten voor het einde van de verlenging scheerde de bal net over Kosters hoofd bij een corner van Engeland. Achter haar sprong Jill Scott boven iedereen uit en kopte de bal in het Nederlandse doel: 2-1 voor Engeland. Weg droom, weg finale.

Na het verlies overheerst echter een gevoel van tevredenheid. Het Nederlands vrouwenelftal heeft zich voor het eerst geplaatst voor een EK of WK en gelijk de halve finale gehaald. Geluk heeft daarbij zeker een handje meegeholpen. Maar de progressie is vooral te danken aan de Eredivisie voor vrouwen.

Amateurbasis

Nederland kent sinds twee jaar een ‘professionele’ voetbalcompetitie voor vrouwelijke spelers bestaande uit zes clubs. Een riant salaris als dat van hun mannelijke collega’s ontvangen de dames niet. Ze spelen op amateurbasis en worden niet betaald.

De meeste vrouwen werken of studeren naast het voetbal. Zo is verdediger Dyanne Bito administratief medewerker bij een alarmcentrale en volgt middenvelder Anouk Hoogendijk een opleiding aan de ALO. De dames trainen vijf keer per week bij hun club en krijgen alleen hun onkosten vergoed.

Buitenlandse competities

Het echte geld ligt buiten de vaderlandse grenzen. De enige prof in het Nederlands elftal is spits Manon Melis, die speelt in de Zweedse competitie voor LdB FC Malmö. Een voetballer in Zweden verdient gemiddeld 5.000 euro per jaar.

De best betaalde spelers verdienen hun brood in de Verenigde Staten in Women's Professional Socer (WSP). De Braziliaanse wereldster Marta verhuisde begin 2009 naar Los Angeles Sol. Ze tekende een driejarig contract ter waarde van ruim 1 miljoen euro. Gemiddeld verdient een speler in de WSP 22.000 euro per jaar.

De best betaalde voetballer buiten Amerika is de Zweedse Lotta Schelin, die bij het Franse Olympique Lyon 160.000 euro per jaar verdient.

De bedragen zijn een schijntje vergeleken bij de salarissen van mannelijke spelers. Cristiano Ronaldo, aanvaller bij het Spaanse Real Madrid, is de best betaalde voetballer ter wereld en verdient 13 miljoen euro per jaar. Een mannelijke speler in de Nederlandse Eredivisie verdient gemiddeld 250.000 euro per seizoen.

Toekennen A-status

Van zulke bedragen kunnen de 22 vrouwen van het Nederlands elftal voorlopig alleen dromen. Er is echter hoop. Doordat zij de halve finale hebben bereikt, krijgen ze van sportkoepel NOC*NSF de A-status. Dit betekent dat ze gefinancierd worden en zich professioneel op voetbal toe kunnen leggen.

De media-aandacht voor de Nederlandse spelers maakt hen ook interessant voor reclame-uitingen. Net als de hockeyvrouwen kunnen ze gebruik maken van hun uiterlijk om hun sport te promoten en een centje bij te verdienen.

Zo was de inmiddels gestopte hockeyer Fatima Moreira de Melo tweeënhalf jaar het gezicht van Rabobank. Spelers Naomi van As, Ellen Hoog en Sophie Polkamp lieten zich 'sexy' fotograferen voor het weekblad Sportweek en staan te boek als de 'hockeybabes'.

Ook voetbalbabes?

Zover is het met de Nederlandse voetbalvrouwen nog niet. Middelvelder Anouk Hoogendijk wil niet alleen bekend staan om haar uiterlijk, maar eerst presteren. Een pikante lingerieshoot voor een tijdschrift wees ze af.

Aanvoerder Daphne Koster ziet niks in het creëren van 'voetbalbabes'. "Er mogen van mij best mooie foto’s worden gemaakt", zegt Koster. "Maar ik ga niet poseren in een bikini, die ongein past niet bij mij. De sport moet centraal blijven staan."