Dertig jaar geleden kocht een vrouw uit Isleworth in West-Londen voor 10 pond (euro) een bijzonder grote ring bij een garageverkoop , waarvan zij dacht dat het om een heel gewoon juweel ging.

Nu nadat ze hem tientallen jaren elke dag heeft gedragen heeft ze de ring verkocht voor 656.750 pond verkocht (euro) – bijna twee keer zoveel als was verwacht op de veiling van Sotheby’s in Londen.

Dat komt omdat de ring – die tegenwoordig de “Tenner” heet – een 26-karaats kussenvormige diamant is uit de 19e eeuw, meldt de BBC.

Het hoofd van de juwelenafdeling van Sotheby’s London, Jessica Wyndham, noemde de ring een “eenmalig buitenkansje en een ongelooflijke ontdekking.”

Wyndham zei in mei tegen The Evening Standard: “Iedereen die in deze positie verkeert zou opgewonden zijn, het is een levensveranderende hoeveelheid geld. Het maakt niet uit wat je achtergrond is of wat je allemaal hebt meegemaakt in het verleden, dit veroorzaakt een revolutie in iemands leven.”

LOT 364 Diamond ring (£250,000   350,000) II

Foto: bron Sotheby’s

Wyndham voegde daaraan toe dat de onbekende eigenaresse niet dacht dat het een echte diamant was toen ze de ring zag tijdens de garageverkoop in West Middlesex Hospital, omdat hij er “smerig” uitzag en niet glansde.

“De eiegenaresse droeg hem als ze ging winkelen, ze droeg hem elke dag. De ring ziet er goed uit”, vertekt ze. “Maar het was gekocht als gewoon juweel. Niemand had enig idee van de intrinsieke waarde. En nu kan ze er volop van genieten.”

Ze zei ook dat de uitsnede van de ring “wat stomper en dieper” is dan de ontwerpen van tegenwoordig.

“Door de oude manier van snijden en de antieke kussenvorm wordt het licht niet zo weerkaatst als bij de moderne stenen”, zegt Wyndham. “Diamantbewerkers gingen meer uit van de natuurlijke vorm van het kristal in plaats van dat ze hem zo glanzend mogelijk maakten.”

Toen een juwelier uiteindelijk tegen de eigenaresse zei dat de ring wel eens waardevol zou kunnen zijn, nam ze hem mee naar Sotheby’s en ontdekte ze na 30 jaar zijn ware identiteit.

“Ze kwamen binnen met het idee dat het misschien wel iets zou kunnen zijn, maar hadden geen idee van de waarde”, zegt Wyndham. Sotheby’s onderzocht de ring grondig en voerde tests uit bij het Gemological Institute of America. “De meesten van ons kunnen niet eens dromen van het idee ooit zo’n grote diamant te bezitten.”

Ze zei ook dat de eigenaresse in de loop der jaren naar heel wat garageverkopen is geweest, maar niet meer diamanten of andere dure antieke spullen heeft aangeschaft.