De eigenaar van warenhuisconcern V&D wil verhuurders van zijn vestigingen eenzijdig uitstel van huurbetaling en huurverlagingen opdringen. Verhuurders dreigen op hun beurt met ontruimingen. Welke partijen bepalen wat er gebeurt met de 63 vestigingslocaties van V&D? Een overzicht.

V&D zit financieel in zeer zwaar weer. De Amerikaanse eigenaar van het Nederlandse warenhuisconcern, Sun Capital, wil hard ingrijpen en is daarbij bereid tal van betrokkenen te schofferen.

Het personeel van V&D moet een forse loonsverlaging slikken en verhuurders van de panden waar V&D’s zijn gevestigd wordt een opschorting van de huur voor vier maanden gevraagd en lagere tarieven.

Verhuurder IEF Capital, eigenaar van 12 vestigingen van V&D, is naar de rechter gestapt omdat V&D in gebreke is gebleven bij huurbetalingen. Vrijdag doet de rechter in Amsterdam uitspraak in de zaak.

Naast IEF is er nog een reeks andere verhuurders betrokken bij de confrontatie met V&D-eigenaar Sun Capital. Z24 maakte een kaart met een overzicht van de verhuurders van V&D-locaties, op basis van gegevens die zijn aangeleverd door vastgoedspecialist PropertyNL.

(zoom in op de kaart en klik op icoontjes voor gedetailleerde informatie)

Uit het overzicht blijkt dat IEF Capital de belangrijkste vastgoedpartij is waarmee de eigenaren van V&D te maken hebben. IEF is eigenaar van belangrijke V&D-vestigingen in Amsterdam (Kalverstraat), Den Haag, Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht. Verder bezit IEF V&D-panden in Alkmaar, Assen, Beverwijk, Venlo. Twee overige IEF-locaties konden bij de eerste inventarisatie niet achterhaald worden (update volgt).

Ook verzekeraars en pensioenfondsen eigenaar V&D-panden

Naast vastgoedspecialist IEF vallen de eigenaren van de in totaal 63 V&D-vestigingen te verdelen in vier groepen: andere vastgoedbeleggers, verzekeraars, pensioenfondsen en overige investeerders.

Onder de vastgoedfondsen zitten Bouwinvest (V&D Weert), VastNed Retail (V&D Amsterdam Noord), Unibail Rodamco (Almere en Hilversum) en Wereldhave (Hoofddorp).

Bij de verzekeraars is ASR de belangrijkste belegger, met zeven V&D-panden, onder andere in Haarlem en Leiden. Verder heeft Allianz een V&D-pand in Rotterdam (Centrum).

Pensioenfondsen met vastgoedbeleggingen hebben vaak één of twee V&D-panden. Zo zit het Spoorwegpensioenfonds in de V&D Naaldwijk, bezet Pensioenfonds Metalelektro het V&D-pand in Roosendaal het heeft het Pensioenfonds Slagersbedrijf V&D-locaties in Emmen en Enschede.

Tot slot is er een brede categorie 'overige investeerders'.  Dit zijn bv's van een divers gezelschap van particuliere ondernemers. In totaal gaat het hierbij om bijna 30 V&D-panden.

Lees ook

3 toekomstscenario's voor V&D

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl