PostNL kampt met structureel dalende volumes van verstuurde post, maar hogere prijzen zorgen ervoor dat het effect op de winst beperkt blijft, zo is de verwachting in de aanloop naar de jaarcijfers.

Analisten verwachten dat PostNL een goed vierde kwartaal achter de rug heeft en kijken daarom vooral naar de prognoses van het postbedrijf voor 2015 en verder. PostNL presenteert zijn vierdekwartaal- en jaarcijfers maandag voorbeurs.

Na aanpassing voor het aantal werkdagen is het postvolume in het vierde kwartaal van 2015 naar verwachting met 11 procent gedaald. Dit zal echter vrijwel geheel worden gecompenseerd met hogere prijzen.

PostNL streeft er naar om vanaf 2016 weer dividend uit te keren. Analisten van ING zijn “minder optimistisch” en verwachten een uitkering op zijn vroegst in 2017. In zijn basisscenario staat een hervatting per 2018. De analist van KBC denkt dat PostNL, mede met het oog op dalende obligatierentes en de schuldenlast, de uitbetaling van dividend misschien moet uitstellen.

PostNL mikt op sterkere operationele winst in 2015

Volgens een door het bedrijf zelf samengestelde prognose, op basis van vijftien analisten, komt de omzet in het vierde kwartaal uit op 983 miljoen euro. De resultaten in het Verenigd Koninkrijk zijn daarbij buiten beschouwing gebleven. In het vierde kwartaal van 2013 bedroeg de omzet nog 1,2 miljard euro, inclusief 202 miljoen euro in het Verenigd Koninkrijk.

Het onderliggende operationele resultaat wordt geraamd op 137 miljoen euro, tegen 145 miljoen euro een jaar eerder.

PostNL mikt bij het zogeheten onderliggende cash operationeel resultaat op 260 tot 290 miljoen euro over heel 2014 en voorziet een verdere stijging naar 260 à 330 miljoen euro in 2015.

Lees ook op Business Insider

Analisten van ING gaan er niet van uit dat deze doelstelling maandag al verhoogd wordt, maar houden wel rekening met een aanscherping ,,waarbij het middelpunt hoger komt te liggen”. De analist van de bank KBC heeft nu 313 miljoen euro ingetekend voor dit jaar. De bank kijkt daarbij maandag vooral naar de ruimte bij PostNL voor verdere kostenbesparingen en de mogelijkheden om zijn prijzen te verhogen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl