Twee voormalige studenten bedrijfskunde hebben 2,1 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Met hun Rotterdamse bedrijf Sowdan willen ze realtime betalingen mogelijk maken.

Het duo, Maurits Grosfeld (23) en Mark Kalse (21) wil een app lanceren waarmee je meteen geld kunt overmaken naar een andere rekening. Daar staat het geld direct op de rekening. “Als je nu geld wilt overmaken van bank A naar bank B duur het nog meer dan een dag”, zegt Grosfeld

Volgens de mede-oprichter van de startup willen Nederlandse banken directe overboekingen tussen banken pas over vier jaar mogelijk maken, maar Sowdan kan dit nu al dankzij eigen technologie. Een eigen pool van rekeningen van de verschillende banken maakt deel uit van het systeem. Het bedrijf is nu bezig met de benodigde formaliteiten, zoals een vergunning en wil begin 2016 de markt op.

Grosfeld is niet bang voor de betaaldiensten waar Google, Apple en Facebook aan werken. “Ik weet natuurlijk niet waar ze mee bezig zijn, maar ik weet wel dat wij nu de enigen zijn die in Nederland realtime betalingen kunnen doen.” De dienst werkt straks als een app, waarmee je zonder paslezers of andere apparatuur, direct geld kunt ontvangen of sturen.

Grosfeld wijst naar Zweden, waar een vergelijkbare dienst Swish een groot succes zou zijn.

App voor instant overschrijving tussen banken

Voor Sowdan is het nu de kunst om snel in Nederland ingeburgerd te raken vóór de grootbanken hun eigen realtime betaaldiensten aanbieden. Het bedrijf werkt nu met een team van 9 mensen, onder wie 6 programmeurs.

Onder de investeerders in Sowdan bevindt zich Pieter Schoen, mede-oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij. Hoe groot het belang van de investeerders is en op basis van welke waardering, wil Sowdan niet aangeven. Wel dat Schoen zich ook gaat bezighouden met een tweede financieringsronde waarmee Sowdan begin volgend jaar 20 miljoen euro wil ophalen.

Gevraagd naar het verdienmodel van Sowdan zegt Grosfeld: "Goeie vraag. Dat hangt nog van veel zaken af, waarover ik nu nog niet kan uitweiden."

De markt voor betaaldiensten is bijzonder dynamisch. Ook in Nederland storten talloze bedrijven zich op zaken als mobiel bankieren. Bekendste voorbeeld is Adyen, dat onlangs geld aantrok van een investeringsfonds techmiljardairs als Mark Zuckerberg, waarmee het bedrijf op 2,3 miljard werd gewaardeerd.

Innovatie op Nederlandse betaalmarkt

Vorige maand trad Bunq naar buiten, een bedrijf dat een eigen betaaldienst wil opzetten. Voormalig oprichter van hostingbedrijf Transip Ali Niknam investeerde zelf al 16,9 miljoen euro in het bedrijf.

ABN Amro heeft zojuist een eigen investeringsfonds van 10 miljoen euro opgericht dat investeert in jonge bedrijven die innovatieve financiële diensten ontwikkelen.

De smartphone is één van de katalysatoren van de markt voor dergelijke diensten. Ook wetgevers bewegen mee. Eerder deze maand werd een Europese richtlijn van kracht die banken dwingt om dienstverleners toegang te geven tot hun bankrekeninghouders. Uiteraard als die daar toestemming voor hebben gegeven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl