Grote banken in vooral Zuid-Europa zuchten nog steeds onder de last van rotte leningen. Bij het Nederlandse trio Rabobank, ING en ABN Amro gaat het wel voorzichtig de goede kant op.

Banken die zitten opgescheept met forse aantallen rotte leningen, zijn doorgaans minder scheutig met nieuwe kredieten. Zolang de risico’s van wanbetaling groot zijn, is de animo om nieuwe leningen te verstrekken gering.

Precies om die reden maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich druk om rotte leningen op de balans van Europese banken: die frustreren immers de nieuwe kredietverlening.

Sinds november 2014 houdt de ECB via een apart orgaan toezicht op de grootste banken in de eurozone. Een belangrijke taak daarbij is het identificeren en aanpakken van zogenoemde ‘zombiebanken’. Griekse banken gelden daarbij als een geval apart.

Afgelopen weekend gaf de ECB aan dat de vier grootste Griekse banken tussen de 4 en 14 miljard euro aan vers kapitaal nodig hebben om weer gezond te worden.

Rotte leningen en zombiebanken in Zuid-Europa

Kijk je wat breder, dan is er volgens het Britse advocatenkantoor Linklaters meer aan de hand. De 122 grote banken waar de ECB direct toezicht op houdt, hadden per medio 2015 voor 826 miljard euro aan slechte leningen uitstaan, slechts 15 miljard euro minder dan begin 2014, zo blijkt uit onderzoek van Linklaters.

In de afgelopen anderhalf jaar is de economie van de eurozone weliswaar aangetrokken en er zijn ook meer gespecialiseerde opkoopfondsen die rotte leningen van banken willen overnemen. Maar vooral in Zuid-Europese landen zijn er nog veel probleembanken, aldus Linklaters. Griekse, Portugese, Italiaanse, Cypriotische en Oostenrijkse banken zijn het meest kwetsbaar.

Om op een vergelijkbaar niveau van brakke leningen te komen als de grote banken in de Verenigde Staten, zou het niveau van de slechte kredieten in Europa met pakweg 400 miljard euro verlaagd moeten worden.

Onderstaande grafiek uit een rapport van de Europese Commissie laat in één beeld beeld zien waar de meeste pijn zit.

(Klik voor uitvergroting. Rotte leningen als percentage van kredietportefeuille: bron: EC)

non performing

Brakke leningen Nederlandse grootbanken: 44 miljard euro

Een blik op individuele rapportages van de Nederlandse grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro leert dat die samen voor 44,5 miljard euro aan rotte leningen hadden medio dit jaar. Positief is wel dat de trend dalend is: de absolute bedragen en het aandeel van brakke leningen in de kredietportefeuille nemen beide af.

In de eerste helft van dit jaar is de omvang van de portefeuille van rotte kredieten bij de drie grootbanken met 1,3 miljard euro gezakt. Als percentage van de totale kredietportefeuille was het aandeel van slechte leningen medio dit jaar  2,5 procent, 2,8 procent en 4,8 procent bij respectievelijk ABN Amro, ING en Rabobank.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl