Het Britse volk is in meerderheid voor een stemming over de uiteindelijke Brexit-deal, blijkt uit een nieuwe opiniepeiling.

De peiling is uitgevoerd door YouGov voor de lobbygroep ‘Best for Britain‘, die de deur naar de EU open wil houden en daarom pleit voor een referendum over de overeenkomst waar premier Theresa May mee uit Brussel terug zal komen.

44 procent van de Britten is voor zo’n referendum en 36 procent is tegen. Het is de eerste peiling waarin meer Britten voor zo’n referendum zijn dan tegen.

In antwoord op de vraag of mensen liever willen dat Groot-Brittannië in de EU blijft of vertrekt kiest 44 procent voor blijven en 41 procent voor vertrekken.

Voorzitter Eloise Todd van Best for Britain ziet in de peiling een belangrijk moment: “Er is een meerderheid voor een finaal oordeel van de mensen in ons land over de voorwaarden van Brexit. Deze peiling is een keerpunt.”

Volgens Todd moeten alle Britten zich over zo'n belangrijke beslissing kunnen uitspreken:

"De enige democratische manier om dit proces af te ronden is om ervoor te zorgen dat de mensen van dit land - en niet parlementariërs door heel Europa - het laatste woord hebben en hen informeren over de twee mogelijke opties: de deal waar de regering mee terugkomt en onze huidige voorwaarden. We hebben nu parlementariërs in het hele parlement nodig, van Corbyn op de voorgrond tot de gematigden binnen de Conservatieve Partij om te doen wat het beste is voor Groot-Brittannië en een referendum over de Brexit-voorwaarden te steunen."

De planning is dat de formele onderhandelingen in oktober afgerond zijn en de Britten dan in maart volgend jaar de EU verlaten. Een eventueel nieuw referendum zal daarom plaats moeten vinden in de vijf maanden tussen beide data.

May heeft herhaaldelijk het voorstel van een tweede referendum afgewezen. Op een conferentie in Duitsland vorig jaar zei ze dat er "geen sprake is van een tweede referendum of terugkomen op de eerdere stemming".

"Mensen in Groot-Brittannië zijn erg stellig. Als ze een beslissing nemen, moet de regering er dan niet op terugkomen en zeggen dat ze het verkeerd hebben", aldus May.