Het is “mogelijk” een tweede Brexit-referendum te organiseren over de deal die de Britse premier Theresa May wil sluiten met de Europese Unie, zo heeft een lid van haar regering donderdag gezegd.

In Berlijn zei de Britse onderminister van Buitenlandse Zaken Alan Duncan dat er een stemming over de Brexit-deal zou kunnen plaatsvinden.

“Het zou neem ik aan mogelijk zijn om mensen in een referendum te vragen of de deal hen bevalt of niet”, zei Duncan.

Maar hij benadrukte wel dat zo’n referendum “er niet gaat komen” en hoe dan ook “het volk niet de optie zal geven de oorspronkelijke beslissing om de EU te verlaten terug te draaien”.

Duncan is met zijn uitspraken het eerste lid van de regering van May die de mogelijkheid van een tweede Brexit-referendum openhoudt.

Hij komt met zijn opmerkingen nadat premier May tijdens het vragenuur van deze week de spot dreef met Labourleider Jeremy Corbyn. Die weigerde de mogelijkheid uit te sluiten zo'n stemming te houden.

Labour roept niet op tot een tweede referendum en steunt oproepen van anderen ook niet. Maar Corbyn en andere prominente politici van de Britse sociaaldemocraten hebben de mogelijkheid ook niet uitgesloten.

De uitspraken van onderminister Duncan voltooien een moeilijke dag voor premier May. Eerder op de dag dreigde Brexit-minister David Davis op te stappen vanwege plannen over een zogeheten 'backstop'-deal. Dit is een terugvaloptie als er geen akkoord komt over de kwestie van de Ierse grens en impliceert dat Groot-Brittannië zich nog jaren lang onderwerpt aan de Europese regels voor een douane-unie.