Formateur Mark Rutte heeft z’n nieuwe kabinet in elkaar gezet. Dat maakt de formatie rond. Het Financieel Dagblad bekijkt Rutte’s nieuwe ploeg en vindt de VVD opvallend inschikkend.

Drie opvallende bewegingen van de VVD in de verdeling van portefeuilles:

1. Ministerie van Financiën

Het is voor het eerst in veertig jaar, voor het eerst sinds het kabinet-Van Agt I, dat in een regering met de VVD, er geen VVD’er (niet als minister en niet als staatssecretaris) op het ministerie van Financiën zit. Daar zitten nu Wopke Hoekstra (CDA) als minister en Menno Snel (D66) als staatssecretaris.

Rutte had wel ingezet op Financiën, vooral voor Halbe Zijlstra, maar toen Hennis aftrad, kwam Buitenlandse Zaken vrij, en uiteindelijk wordt Zijlstra daar minister.

Ook voor staatssecretaris heeft de VVD gepast. Waarschijnlijk omdat eerder Frans Weekers en Eric Wiebes (ook VVD) daar struikelden over de problemen met de Belastingdienst.

2. Ministerie van Veiligheid

Het ministerie van Veiligheid is er één uit de koker van de VVD. Een kerndepartement dus. Maar daar wordt CDA’er Ferdinand Grapperhaus minister. Drie VVD-partijgenoten moesten de afgelopen jaren als minister het veld ruimen op dit ministerie.

3. Minister van Economische Zaken en Klimaat

De VVD krijgt wel het voortouw als het gaat om klimaat. Dat vindt het Financieel Dagblad ‘het meest ironisch’. Klimaat is tot nu toe niet een stokpaardje van ‘autopartij’ VVD geweest.

Lees ook op Business Insider

Eric Wiebes wordt minister van Economische Zaken en Klimaat.