Voor goudbeleggers is 2016 een feestje. En er zit meer in de kluis, zo verwachten analisten. 

De rente blijft langer laag dan gedacht, beleggers zijn onzeker, donkere wolken pakken zich samen boven het cijferseizoen dat deze week is begonnen en vanuit Azië is veel vraag naar het edelmetaal. De goldrush onder beleggers kan aanhouden, schrijft beurssite Marketwatch.

De prijs van een ounce goud (31 gram) is in de eerste drie maanden van het jaar met 18 procent gestegen, van 1.060 Amerikaanse dollar naar circa 1.250 dollar eind maart. Daarmee kent het edelmetaal zijn beste kwartaal sinds 1986.

Innige relatie goud met reële rente

Volgens analisten van de Canadese zakenbank RBC Capital Markets zit er meer in de kluis. Goud onderhoudt sinds 2008 een innige relatie met de reële rente (rente na aftrek van inflatie). Het edelmetaal laat doorgaans de beste prestaties zien als de reële rente laag of negatief is.

“De reële rente daalt opnieuw, terwijl de instroom in goud-ETF’s en de goudprijs een stijgende lijn laat zien”, schrijven de analisten van RBC, die rekenen op een prijs van 1.326 dollar op basis van de verwachte rente-ontwikkeling.

Dalende goudmijnproductie

In een 99 pagina's tellend rapport verwacht onderzoeksbureau Metal Focus dat goudbeleggers verderop in het jaar nog enthousiaster worden. Het edelmetaal zal profiteren van een dalende goudmijnproductie en sterke vraag van centrale banken en consumenten. Metal Focus rekent op een stijging van de goudprijs tot 1.350 dollar.

Ook hoofd technisch analyse Murray Gunn van de Britse bank HSBC ziet het zitten in goud, zo meldt Business Insider. Volgens Gunn heeft de goudprijs de bodem bereikt, en zijn de prijsstijgingen in de afgelopen weken de opmaat voor een verdere opmars, die op 1.500 dollar kan eindigen.

Vraag beleggers

De goudprijs wordt voor het grootste deel bepaald door de vraag van juweliers en beleggers. Die vraag kan een impuls krijgen door de terugkeer van 's werelds grootste goudkoper, India, naar de markt.

Volgens Valuewalk hebben Indiase juweliers na bijna drie weken staken over het invoeren van een goudbelasting hun deuren weer geopend.

Een tegengeluid laat 's werelds grootste belegger BlackRock horen. Die schrijft dat de drijvende krachten achter de sterke prestaties van de grondstof dit jaar eerder van tijdelijke dan structurele aard zijn.

Woensdagochtend schommelde de goudprijs rond 1.250 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl