Een groep horecagelegenheden wil vanaf volgende week de terrassen weer openen, ondanks de door de overheid ingestelde maatregelen.

Volgens de actiegroep is de lockdown onzinnig voor de buitenruimte.

De initiatiefnemers van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland wijzen naar de beelden van afgelopen weekend waarbij mensen massaal de parken opzochten.

Op terrassen zou er juist gecontroleerd enige ontspanning kunnen worden opgezocht, met inachtneming van de 1,5 meter afstand.

Een groep horeca-ondernemers wil vanaf volgende week de terrassen openen. Daar zouden mensen gecontroleerd kunnen ontspannen zo is het idee. De ondernemers wijzen daarbij naar de beelden van overvolle parken het afgelopen weekend.

Het gaat om een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die de sluiting van terrassen niet langer ziet zitten.

Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.

“Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land”, zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos. De voorgeschreven 1,5 meter afstand zal bij de heropening wel in stand worden gehouden, zo benadrukt hij.

"Daar heb ik alle begrip voor. Het is niet meer uit te leggen wat het kabinet doet. Het is bittere noodzaak voor ondernemers", zegt de landelijke KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

"Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en roepen ook niet landelijk op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen."

'Grens is financieel en psychisch bereikt'

Volgens de groep is er een gebrek aan perspectief en is de grens niet alleen financieel maar ook psychisch bereikt. De actievoerende KHN-afdelingen vinden dat de horeca en de reis-, evenementen- en cultuurbranche de rekening betalen voor de coronacrisis. De steunmaatregelen zijn daarnaast ook niet toereikend, vinden de ondernemers, die ook de tijd die het kost om de tegemoetkoming in de vaste lasten uit te keren hekelen.

De Vos trekt de vergelijking met het toestaan van winkelen op afspraak en vindt dat de horeca ook open kan. "Bij ons kwamen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes en is er, net als bij de winkels en kappers, triage vooraf. Er is dus geen enkele gegronde reden dat de winkels wel weer ruimte krijgen en de horeca niet." Volgens de groep hebben burgemeesters in het Veiligheidsberaad ook al gepleit voor opening van de terrassen om drukte van mensen beter te kunnen spreiden.

In januari riep de groep ook al op tot heropening, maar zag toen van een dergelijke actie af vanwege het toenemend aantal besmettingen en de druk op de zorg.

LEES OOK: Horeca wil via een bodemprocedure tegen de staat heropening afdwingen