Het aandeel Volkswagen steeg donderdag en vrijdag in waarde na berichten dat de Duitse autobouwer overweegt om dochtermerk Porsche een aparte beursnotering te geven.

Een mogelijke beursgang of een spin-off kan in 2022 plaatsvinden, meldt persbureau Bloomberg.

Volkswagen Group is eigenaar van 12 automerken, waaronder Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche en Skoda.

Het aandeel Volkswagen noteerde donderdag 5 procent hoger op de beurs, en steeg vrijdag nog eens bijna 2 procent. De koersstijging volgde op een bericht van persbureau Bloomberg dat de Duitse autoproducent een aparte notering voor zijn luxemerk Porsche overweegt. 

De 84 jaar oude automaker bekijkt de voordelen van een eventuele beursgang of een spin-off van Porsche en voert overleg met financiële adviseurs, aldus Bloomberg op basis van bronnen.

De opbrengsten van de beursnotering zouden kunnen worden gebruikt voor overnames of technologische investeringen.

De plannen zijn nog onzeker en de kans is aanwezig dat de gesprekken op niets uitlopen, aldus Bloomberg. Volkswagen heeft nog niet kunnen reageren op het verzoek van Business Insider om commentaar.

Volkswagen Group is een van de grootste autofabrikanten ter wereld en is eigenaar van automerken zoals Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Porsche, Seat en Skoda (naast het Volkswagen-merk zelf).

In 2020 staakte het bedrijf noodgedwongen de productie in meerdere Europese fabrieken toen toeleveringsketens vanwege de coronapandemie ontwricht raakten en de autoverkoop tijdelijk tot stilstand kwam.

Toch verkocht het concern uiteindelijk 9,3 miljoen voertuigen in 2020, waaronder 231.600 elektrische auto's.

Hoewel er nog geen vaste tijdslijn is voor de beursgang van Porsche zou deze mogelijk in 2022 kunnen plaatsvinden, aldus Bloomberg. Volkswagen Group wil een meerderheidsbelang in het bedrijf houden.

Porsche heeft 124 productievestigingen verspreid over de hele wereld. Zo'n 72 zijn gevestigd in Europa, waarvan 28 in Duitsland.

LEES OOK: Deze 37 elektrische auto’s komen in 2021 op de markt: zoveel actieradius krijg je voor je geld