• Volkswagen Group Components heeft eind december een prototype van zijn oplaadrobot voor elektrische auto’s onthuld.
  • De robot, die is voorzien van een paar ogen, kan zelfstandig meerdere auto’s opladen door ze te verbinden met rijdbare accu’s.
  • Volkswagen is de robot nu verder aan het ontwikkelen voor gebruik in onder meer parkeergarages.

Zelfrijdende auto’s met ogen bestaan al een poosje. Nieuw is het prototype van een oplaadrobot met een paar kijkers die is ontwikkeld door Volkswagen Group Components, een ontwikkelingstak van de Duitse autofabrikant.

De oplaadinfrastructuur voor elektrische auto’s is door de almaar groeiende verkoop van stekkerauto’s een populair onderwerp onder autofabrikanten, oplaadbedrijven en consumenten. Toch blijft het aantal oplaadoplossingen beperkt, zeker in vergelijking met het aantal benzinestations.

Als gevolg hiervan verkennen startups als Volta Charging en traditionele autofabrikanten als Porsche en Volkswagen de markt voor oplaadmogelijkheden.

De nieuwe, zelfstandige robots van Volkswagen zijn gericht op een speciaal segment van de oplaadmarkt: “afgesloten parkeerterreinen” zoals parkeergarages.

“Het opzetten van een efficiënte oplaadinfrastructuur voor de toekomst is een van de belangrijkste uitdagingen voor de sector”, zei Thomas Schmall, CEO van Volkswagen Group Components, in een persbericht. “We ontwikkelen oplossingen om kostbare opzichzelfstaande maatregelen te voorkomen.”

Bekijk hier hoe de oplaadrobot van Volkswagen werkt