Er was een moment dat de prijs van bitcoin maar één richting leek te kennen: omhoog.

Maar in 2018 is dat absoluut niet meer het geval. De prijs van de grootste cryptomunt ter wereld is in vier maanden tijd bijna gehalveerd. Volgens de Britse bank Barclays is het onwaarschijnlijk dat bitcoin ooit nog hoger komt dan de recordstand van $19.843 uit december.

“Anders dan bij eerdere pieken in de prijs van bitcoin, blijkt uit onderzoek gebaseerd op onze modellen dat de speculatieve bubbel van cryptovaluta waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen is”, stelt de bank in het jaarlijkse rapport Equity Gilt dat deze week is uitgekomen.

Zo zal de prijs van bitcoin zich volgens het model van Barclays verder ontwikkelen vanaf nu:

Bitcoin price demand model Barclays

De voorspelling is onderdeel van een bredere vergelijking tussen de cryptogekte van het afgelopen jaar en modellen voor de verspreiding van epidemieën.

Het analistenteam dat wordt geleid door Joseph Abate zegt dat er een opvallende overeenkomst is tussen de eerdere stijgende populariteit van bitcoin en de verspreiding van virussen als influenza.

Lees ook op Business Insider

“Door dit model toe te passen op het speculatieve gedrag in de cryptowereld blijkt dat als er eenmaal een voldoende groot deel van de bevolking dat vatbaar is voor speculatie bewust wordt van een munt als bitcoin en eigenaar wordt van cryptomunten dat er een opwaarste druk komt op de prijzen”, schrijven ze. “De mensen voor wie de aantrekkingskracht van bitcoin in het speculatieve karakter lag worden daarna verkopers en staan zo aan het begin van een neerwaartse spiraalm blijkt uit onze empirische analyse van historische prijsontwikkelingen.”