• De Argentijnse sterspeler Diego Maradona is vier weken na zijn zestigste verjaardag overleden aan een hartstilstand.
  • De oud-voetballer kampte al jaren met gezondheidsproblemen, waaronder een verslaving aan cocaïne en alcohol.
  • Maradona is een van de meest iconische voetballers ter wereld. Zijn doalpunt tijdens de kwartfinale van het WK in 1986 werd door de FIFA uitgeroepen tot de goal van de eeuw.
  • In diezelfde wedstrijd maakte Maradona een handsbal die hij verklaarde als hulp van ‘de hand van God’. Dit is een van de beroemdste uitspraken in het voetbal.

Diego Maradona, de Argentijnse stervoetballer, is op 60-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Dat melden diverse Zuid-Amerikaanse media. Maradona kampte al jaren met gezondheidsproblemen.

Op 2 november werd de Argentijn in een ziekenhuis in La Plata opgenomen met een hersenbloeding. Een dag later onderging hij in een ander ziekenhuis, in Buenos Aires, een spoedoperatie. Er werd tijdens de twee uur durende ingreep een bloedstolsel in zijn hersenen verwijderd.

Hij moest nadien nog een aantal dagen in het ziekenhuis blijven, omdat hij zich soms verward voelde. Dat waren, volgens zijn arts, afkickverschijnselen van zijn alcoholverslaving.

Maradona werd daarom een week na zijn operatie naar een revalidatiekliniek gebracht, waar hij een afkickprogramma zou gaan volgen. Maar na zijn opname in de kliniek werd het stil rondom de legendarische Argentijn.

Argentijnse volksheld

Maradona was meer dan een alleen een stervoetballer voor zijn thuisland. De jongen die geboren werd in een arme familie in Villa Fiorito, een sloppenwijk ten zuiden van Buenos Aires, groeide uit tot de beste voetballer te wereld en verkreeg in Argentinië een iconische status als volksheld.

Al op achttienjarige leeftijd werd Maradona, na een glansrijke start van zijn voetbalcarrière in Argentinië, voor een recordbedrag van 1 miljard pesetas (7,6 miljoen dollar) aangekocht door FC Barcelona.

Zijn periode daar kende pieken en dalen, maar zijn talent bleef nooit onopgemerkt. In de finale van de Copa de la Liga in 1983 tegen Real Madrid wist hij er met een mooi doelpunt zelfs voor te zorgen dat de supporters van aartsrivaal Real hem een staande ovatie gaven.

WK 1986: de hand van god

Zijn echte heldenstatus verwierf Maradona toch tijdens het WK van 1986 in Mexico, waar hij zijn thuisland als aanvoerder naar de wereldtitel loodste. Het was de kwartfinale tegen Engeland, waarin hij zowel het meest omstreden als het mooiste WK-doelpunt maakte, die zijn heldenstatus bezegelde.

Bij zijn eerste doelpunt stond de aanvaller oog in oog met de Engelse doelman Peter Shilton. Hij leek te scoren middels een kopbal. Of was het zijn hand? De scheidsrechter keurde de goal ondanks de onduidelijkheid goed. Het is een van de meest omstreden en iconische goals ooit.

In een persconferentie na de wedstrijd zei Maradona dat het doelpunt een combinatie was van zijn hoofd en 'de hand van God'. Het is een van de beroemdste uitspraken in de sport.

In dezelfde wedstrijd zorgde Maradona voor nog een historisch moment. Hij dribbelde op spectaculaire wijze vanaf de middellijn door de Engelse defensie heen om voor de 2-0 te tekenen. Dit doelpunt werd later door de FIFA uitgeroepen tot goal van de eeuw.

Drugs en alcoholgebruik

Toen Maradona in 1983 van start ging bij FC Barcelona, begonnen de eerste geruchten de ronde te doen dat hij verslaafd zou zijn aan cocaïne. Maar na het WK van 1990 kregen de drugs pas echt vat op de sterspeler en ontwikkelde hij een verslaving. In 1991 werd hij voor het eerst positief getest tijdens een toernooi en kreeg hij een schorsing van vijftien maanden aan zijn broek. Na die periode leek Maradona nooit meer zijn verfijnde balgevoel terug te kunnen vinden.

Nadat hij vier jaar later, op het WK in Amerika opnieuw positief werd getest, leken de kansen voor Maradona op te drogen. Hij hervatte zijn voetbalcarrière nog eenmaal bij Boca Juniors in 1997. Daar bleek hoe ernstig de verslaving van Maradona eigenlijk was. In oktober 1997, op zijn 37e verjaardag, stopte hij definitief met voetballen.

Vanaf dat moment stond zijn leven in het teken van afkicken en stapelden de gezondheidsproblemen zich op. Hij verbleef geregeld in een ontwenningskliniek op Cuba en verkeerde in het jaar 2000 al een aantal dagen in levensgevaar vanwege een overdosis drugs. Daarnaast had hij psychische problemen en een zwak hart.

De Argentijnse president Alberto Fernández heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Bij alle Europese voetbalwedstrijden, zoals woensdag in de Champions League en donderdag in de Europa League, zal vooraf een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan Diego Maradona. 

LEES OOK: Ryan Babel is vastgoedmagnaat – en 7 andere voetballers die het ver schoppen als ondernemer