De Nederlandse voedselproducent Struik heeft het moeilijk, maar ontkent de geruchten dat het bedrijf in betalingsproblemen verkeert. 

Het familiebedrijf uit het Gelderse Voorthuizen mijdt doorgaans de publiciteit maar vanwege de geruchten over betalingsproblemen praten enkele leden van de directie namens de familie vrijdag met het Financieele Dagblad.

De top van Struik denkt dat ze weet waar de verhalen over de betalingsproblemen vandaan komen. Financieel directeur Aldert Nieuwenhuis zegt: “Wat je in de sector ziet, is dat sommige retailers hun factuur pas na 180 dagen betalen. Die vertraging gaat de hele keten door. Wij doen daar ook aan mee.”

Vechtbranche

Nieuwenhuis constateert dat de foodsector een vechtbranche geworden is. Volgens de financieel directeur worden contracten vaak opengebroken en wordt er geruzied over de prijs of de kwaliteit van de producten.

Verliesgevende Duitse dochter

Struik boekte volgens het FD in 2013 een verlies van ‘een paar miljoen euro’. In het jaar daarvoor maakte het bedrijf nog een winst van 1,5 miljoen euro. Struik nam in 2012 de Duitse branchegenoot Sonnen Bassermann over.

Aanvankelijk leek de overname van de Duitse voedselproducent een goede zet, de omzet van Struik steeg in één keer met 25 procent tot boven de 200 miljoen euro. De kersverse Duitse dochter bleek echter een zorgenkindje. Het Duitse bedrijf kon niet op tegen de grote supermarktketens en draaide daardoor hele kleine marges. Het management is inmiddels vervangen. Met de resultaten gaat het inmiddels beter.

2014 wordt een beter jaar

Voor dit jaar hoopt Struik op een hoger resultaat dan in 2013. Verkoopdirecteur Edwin van Veldhuizen zegt in het Financieele Dagblad dat hij verwacht dat het operationele bedrijfsresultaat dit jaar uitkomt op zes procent van de omzet. Voor 2015 verwacht hij dat het operationele bedrijfsresultaat oploopt tot 10 procent.

Struik is ook op zoek naar nieuwe manieren om de omzet te vergroten. Een aantal grootwinkelbedrijven investeert samen met de voedselproducent in de ontwikkeling van nieuwe producten. De supermarktconcerns willen vooral vernieuwing in versassortiment. Artikelen in het verssegment brengen doorgaans meer geld in het laatje voor supermarkten.

Struik produceert  veel huismerkproducten. Steeds vaker verliest het de strijd om de aanbestedingen van grotere branchegenoten. Door meer artikelen onder eigen naam te produceren, hoopt het bedrijf meer in de gunst bij grote supermarktconcerns te komen.

Supermarktketens als Albert Heijn, Tesco en Edeka willen graag nieuwe spelers op de markt om een vuist te kunnen maken tegen de bekende A-merken. In Nederland verschijnen de producten onder de naam Struik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl