Droomde je er altijd van om naar je werk te vliegen? Dan kan dat binnenkort werkelijkheid worden. Mits je 81.500 euro hebt…

Bedrijven zijn altijd bezig met het vinden van nieuwe niches, en kleine, persoonlijke vliegtuigen en vliegende auto’s lijken de volgende hype te worden.

Er zijn plannen voor zowel auto’s die vliegen als kunnen rijden, maar ook voor vliegende taxi’s die de basis moeten vormen voor hoe we in de toekomst gaan reizen.

Het Zweedse Jetson is een van die bedrijven. Het streeft naar het “luchtruim voor iedereen toegankelijk maken met onze veilige, persoonlijke, elektrische luchtvoertuig”, aldus de website van Jetson.

Het eerste luchtvoertuig van het bedrijf, de Jetson One, is al te koop. Hij heeft een maximumsnelheid van 102 km/u dankzij de acht elektromotoren die gezamenlijk 102 pk genereren. Daarmee kan het vliegtuig twintig minuten onafgebroken vliegen. Opladen gaat via het normale stopcontact en duurt ongeveer een uurtje.

Het voertuig, dat aandoet als een drone waar je in kunt zitten, kan verticaal opstijgen en landen en daar blijven hangen. De maximale vlieghoogte wordt niet aangegeven. Wel maakt het bedrijf duidelijk dat de piloot maximaal 95 kilo mag wegen.

Besturing gebeurt met een joystick die in drie dimensies te bewegen is. Aan de andere kant is er een gashendel waarmee het vermogen aangepast kan worden.

Jetson bespaarde niets op veiligheid. Het chassis van de One is geïnspireerd op technologie die in raceauto's gebruikt wordt. Ook kan de persoonlijke drone probleemloos vliegen als er een motor uitvalt. Hetzelfde geldt voor de computers. Als er één uitvalt, zijn er nog twee om hem over te nemen.

Daarnaast is er een noodfunctie die de controle over het vliegtuig overneemt als het fout dreigt te gaan, een LiDAR-sensor die het terrein volgt om obstakels te vermijden en een parachute die snel kan uitvouwen mocht de situatie dat vereisen. Kortom, neerstorten doe je niet zomaar in de Jetson One.

Het luchtvoertuig is al uitverkocht voor 2022, maar voor 2023 zijn er nog enkele leveringen over. Je kunt je hiervoor inschrijven als je een aanbetaling van 19.500 euro doet.

Hou er wel rekening mee dat je twee rechterhanden nodig hebt voor de Jetson One. Hij wordt namelijk als bouwpakket geleverd.

LEES OOK: 3 kleine luchthavens starten een proef: binnen 5 jaar moet elektrisch vliegen binnen Nederland mogelijk zijn